Abiznis

Vlada i ŽICG pokrecu projekat izgradnje pruge Pljevlja-Bijelo Polje

prugaslajdZa potrebe realizacije ovog izuzetno važnog projekta, Gradevinski fakultet iz Podgorice, uradio je studiju o izradi koridora i trase željeznicke pruge na potezu Pljevlja- Ravna Rijeka (Bijelo Polje). Projekat podrazumijeva izgradnju 22 tunela dužine 15,8 kilometara i 16 mostova dužine 5,1 kilometra na koridoru dužine 60 km. U sklopu projekta je predvideno i uredenje korita rijeke Ljubovide u dužini od oko dva i po kilometra.

Vlada i ŽICG pokrecu projekat izgradnje pruge Pljevlja-Bijelo Polje
Portal AnalitikaIzvor

Crnogorska Vlada i Željeznicka infrastruktura pokrenuce projekat izgradnje pruge na relaciji Pljevlja- Bijelo Polje vrijednu oko 260 miliona, saznaje Portal Analitika. To ce prema saznanjima našeg portala, biti jedan od prioriteta Vlade u narednim godinama. Prijethodno, u avgustu treba da bude gotova Studija opravdanosti koja treba da pokaže da li je ovaj projekat ekonomski opravdan. Konkretno za Pljevlja bi ovo bila velika stvar, s obzirom da mnogi tereti koji su proizvodi pljevaljskog prostora ne trpe transport na drumovima vec je jeftiniji željeznicki transport. Pogotovo ako bi se pravila fabrika cementa velikog kapaciteta na bazi izuzetno kvalitetne sirovine laporca i ogromne kolicine od preko 500 miliona tona jer bi za njegov transport jedino bila prihvatljiva željeznica.

- U toku je izrada Studije opravdanosti i Idejnog rješenja za izgradnju nove željeznicke pruge Pljevlja-Bijelo Polje - Berane-granica sa Kosovom. U okviru ove Studije vrijednosti 315.000 eura koji finansira Željeznicka Infrastruktura Crne Gore bice razmatrano pet varijanti, od kojih jedna treba da obuhvati Bijelo Polje, a druga lokalitet Ravna Rijeka. Svi pokazatelji dobijeni kroz dinamicke i geometrijske analize, zajedno sa drugim pokazateljima poput privrednog razvoaj podrucja, korišcenje materijalnih bogatstava, ekološke posljedice, ukljucuju se u proces vrednovanja varijanti sa ciljem izbora optimalne varijante za razradu u Idejnom projektu, kazano je Analitici iz Željeznicke infrastrukture.

Pruga Pljevlja-Bijelo polje duga 60 kilometara: Za potrebe realizacije ovog izuzetno važnog projekta, Gradevinski fakultet iz Podgorice, uradio je studiju o izradi koridora i trase željeznicke pruge na potezu Pljevlja-Ravna Rijeka. Projekat je podrazumjeva izgradnju 22 tunela dužine 15,8 kilometara i 16 mostova dužine 5,1 kilometra na koridoru dužine 60 km. U sklopu projekta bilo je predvideno i uredenje korita rijeke Ljubovide u dužini od oko dva i po kilometra.

- Kao i sve do tad uradeno i ova studija je pokazala da bi realizacija ovog projekta bila od izuzetnog znacaja. Nova pruga uticala bi na poboljšanje socijalno-ekonomske strukture lokalnog stanovništva, narocito u reonu stanica. A istom bi se  obezbijedilo bolje povezivanje državne mreže sa koridorom X  i Kordorom VIII, cime bi se obezbijedili uslovi za unapredenje saobracajnih veza sa zemljama regiona. Procijenjena cijena izgradnje razmatrane varijante Pljevlja-Ravna Rijeka iznosi oko 260 miliona eura, odnosno 4, 3 miliona eura po kilometru, ali ce iste biti preispitane tokom izrade narednih faza projektovanja, buduci da su date na osnovu grubih parametara, kažu u Željeznickoj infrastrukturi.

Izgradnja pruge Pljevlja-Bijelo Polje koja je ucrana u Prostornom Planu Crne Gore do 2020. godine, znacajno bi  pomogla izvoznim aktivnostima pljevaljskog Rudnika uglja, ali i izvozu rude sa Kosova-cime bi se znacajno povecao pretovar Luke Bar. Aktivirali bi se i drugi resursi kao što je poljoprivreda ,šumarstvo i razliciti vidovi turizma.

-Studije opravdanosti i Idejnog rješenja za izgradnju nove željeznicke pruge Pljevlja-Bijelo Polje - Berane-granica sa Kosovom koju radi Institut za gradevinarstvo d.o.o. Podgorica bice završena do kraja avgusta ove godine, nakon cega se znati koja je opcija najoptimalnija za izgradnju, kažu u Željeznickoj Infrastrukturi. P.Z

Portal Analitika