Abiznis

Kavaric: Preduzetništvo je nacin razmišljanja

25vladimirkavaricok“Preduzetništvo je na prvom mjestu nacin razmišljanja. Mali broj pojedinaca su rodeni preduzetnici. Istraživanja ukazuju da upravo obrazovanje i osposobljavanje može znacajno da doprinese izgradnji preduzetnickih stavova, znanja i vještina.  To je potencijal u koji moramo ulagati svi- država, obrazovni sistem, preduzeca i pojedinci. Jer od preduzetnicki orijentisanih ljudi poticu ideje za stvaranje bogatstva, neophodne za ekonomski rast, i oni ih mogu sprovoditi u djelo” rekao je danas ministar ekonomije dr Vladimir Kavaric na otvaranju Zimske škole  preduzetništva, u organizaciji Ekonomskog fakulteta u Podgorici, ciji je cilj promovisanje preduzetnicke djelatnosti.

Kavaric: Preduzetništvo je nacin razmišljanja
Portal AnalitikaIzvor

U školi, koja ce trajati cetiri dana, polaznici ce biti u prilici da nauce metodologiju izrade biznis plana, osnove finansiranja u preduzetništvu kao i nacela marketinga, brendinga i ljudskih resursa u malim i srednjim preduzecima.

Ministar Kavaric je naglasio da je razvoj i njegovanje kulture preduzetnickog ucenja kljucni uslov za izgradnju društva znanja.

“Ako se imaju u vidu svakodnevne tehnološke promjene, rastuca konkurencija i globalizacija, onda smo svjesni da jednom stecena znanja i vještine nisu i ne mogu biti dovoljne za licni i profesionalni napredak” naglasio je ministar Kavaric.

U tom smjeru je i Strategija za cjeloživotno preduzetnicko ucenje koju je usvojila Vlada i koja istice ulogu preduzetnickog ucenja u svim institucijama koje su angažovane na afirmaciji  preduzetnickih aktivnosti.

“Kao prioritete, prepoznali smo razvoj svijesti o znacaju preduzetnickog ucenja za ukupan socio-ekonomski razvoj zemlje, unapredivanje preduzetnickog ucenja u sistemu formalnog obrazovanja,  unaprjedivanje preduzetnickog ucenja u sistemu neformalnog obrazovanja i pracanje sprovodenja i evaluacija preduzetnickog ucenja” podsjetio je ministar Kavaric, dodajuci da u crnogorskom društvu preovladava mišljenje da je preduzetništvo, a samim tim i preduzetnicko ucenje, skup znanja i vještina potrebnih za vodenje preduzeca.

“Neophodna pretpostavka za razvoj i primjenu cjeloživotnog preduzetnickog ucenja na svim nivoima obrazovanja i osposobljavanja je pravilno razumijevanje njegovog šireg konteksta od strane svih direktnih i indirektnih ucesnika u procesu obrazovanja i osposobljavanja” naglasio je ministar ekonomije.

“Organizacija ovakvih škola znacajan je doprinos snaženju onoga što je esencija preduzetništva: inovativnost, vlastita inicijativa, preuzimanje odgovornosti za vlastite postupke, spremnost za preuzimanje rizika, postavljanje ciljeva, vještine planiranja i upravljanja aktivnostima usmjerenima prema odredenom cilju i motivacija za postizanje uspjeha” zakljucio je ministar Kavaric.

 

Polaznici ce dobiti sertifikate o pohadanju prve Zimske škole preduzetništva.

Portal Analitika