Svijet

Bugarska: Glasanje o nuklearki u nedjelju

25kozlodujokBugari ce u nedjelju na referendumu odlucivati da li je zemlji potrebna nova nuklearna elektrana, a najnovija istraživanja javnog mnjenja pokazuju da ce vecina gradana podržati izgradnju druge po redu nuklearke, javlja Tanjug.

Bugarska: Glasanje o nuklearki u nedjelju
Portal AnalitikaIzvor

Referendum se tice oživljavanja projekta vezanog za nuklearnu elektranu Belene, na sjeveru zemlje.

Izgradnja druge nuklearne elektrane u zastoju je zbog nesuglasica izmedu Bugarske i Rusije, cija firma „Atomstrojeksport“ gradi nuklearku kapaciteta 2.000 megavata, a u vezi sa konacnom cijenom projekta koji ce iznositi izmedu šest i 11 milijardi eura.

Kako bi pronašao novog investitora, bugarski premijer Bojko Borisov je raskinuo ugovor sa ruskom firmom, koja se za nadoknadu štete od 1.3 milijarde dolara obratila Medunarodnom sudu za arbitražu u Parizu.

Pretpostavlja se da ce izlaznost na referendumu biti niska što bi moglo da dovede u pitanje kredibilitet glasanja, ali analiticari vjeruju da ce ovo pitanje da posluži kao svojevrsni test popularnosti izmedu vladajuce GERB partije i opozicije, navodi AFP.

Najnovija istraživanja objavljena u Sofiji pokazuju da ce izmedu 60 do 62 odsto podržati izgradnju nove nuklearke naspram 38 do 40 odsto koji ce glasati protiv.

Ukoliko 20 odsto gradana izade na referendum i više od polovine podrže izgradnju nuklearke, bugarski parlament ce morati u roku od tri mjeseca da razmotri ovo pitanje.

Vlada razmatra i da stavi u funkciju postojecu nuklearku Kozloduj, koja ima dva reaktora jacine 1.000 megavata, u periodu od 2017. do 2021. godine, kao i izgradnju novog reaktora u toj elektrani.

 

foto: bizlife.rs

 

 

Portal Analitika