Zanimljivosti

Ne zavaravajte se "lajt" cigaretama

25cigaretaokŽene pušaci su danas izložene vecem riziku od raka pluca i drugih bolesti koje se dovode u vezu sa duvanom nego bilo kad poslednjih decenija, ukazuje nova americka studija, javlja Tanjug.

Ne zavaravajte se "lajt" cigaretama
Portal AnalitikaIzvor

Analiza slucajeva više od 2,2 miliona osoba starosti od 55 godina naviše pokazuje da su žene koje su pušile šezdesetih godina prošlog vijeka bile pod 2,7 puta vecim rizikom od raka pluca nego one koje nikad nisu pušile. Današnje žene pušaci su, medutim, pod cak 25,7 puta vecim rizikom od kancera pluca nego one koje nikada nisu pušile.

Povecani rizik od pušenja je takav da premašuje efekte napretka u medicini, koji su u poslednjih 50 godina omogucili produženje životnog vijeka kod nepušacke populacije, zakljucuje americki tim.

Voda studije, Majkl Tun, doskorašnji potpredsjednik Americkog udruženja za rak, istice da je zabrinjavajuce to što se "oštar rast rizika za žene pušace nastavlja decenijama pošto su jasno utvrdene ozbiljne opasnosti koje pušenje sobom nosi".

Takav trend on djelimicno objašnjava poplavom "lajt" i "majld" cigareta, cija su marketinška ciljna grupa bile baš žene. Tun objašnjava da pušaci razblaženi dim takvih cigareta uvlace dublje u pluca kako bi postigli apsorpciju nikotina na koju su navikli.

Tun istice da rezultati ove studije imaju znacajne implikacije za mnoge zemlje u razvoju, u kojima se pušenje raširilo kasnije nego u SAD jer se pokazalo da "epidemija" bolesti i smrtnih slucajeva, koji su posledica duvana, progresivno napreduje tokom decenija, da bi se najviše ispoljila pedeset i više godina pošto se u nekoj zemlji raširila moda pušenja medu adolescentima.

Ohrabrujuca poruka ove studije je to što je potvrdila da ostavljanje pušenja u bilo kojem životnom dobu dramaticno smanjuje smrtnost od svih znacajnijih bolesti koje se dovode u vezu sa duvanom.

Tako pušaci koji ostave cigarete prije 40. godine prakticno gotovo uopšte nijesu podložni povecanoj smrtnosti.

 

foto: getty images

Portal Analitika