Abiznis

Merkel: Strukturne reforme umjesto štampanja novca

25angelamerkelokNjemacki kancelar Angela Merkel ukljucila se u burnu debatu i izdvojila Japan kao izvor zabrinutosti jer je japanska centralna banka nedavno povukla nekoliko poteza kojima ubrzava ritam štampanja novca.

Merkel: Strukturne reforme umjesto štampanja novca
Portal AnalitikaIzvor

Guverneri centralnih banaka u razvijenim zemljama, narocito Japan i SAD, pokušavaju agresivnom akcijom ojacati svoje ekonomije, a zbog toga im slabi valuta,javlja hrvatski portal Business.

"Ne bi se moglo reci da nisam zabrinuta", odgovorila je Merkel na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu na pitanje o tome vodi li manipulacija valutama do uništenja konkurencije.

Ona je navela da nije sasvim lišena zabrinutosti u vezi sa Japanom.

"Poznato je da mi u Njemackoj mislimo kako posao centralnih banaka nije cišcenje politickih loših odluka i nedostatak konkurencije", rekla je Merkel.

Japanska centralna banka je pod pritiskom novog premijera Šinza Abea da bude hrabrija ne bi li izvukla ekonomiju iz recesije.

Merkel smatra da centralne banke moraju postaviti ogranicenja, kao što je to ucinila Evropska centralna banka (ECB) koja je prošle godine objavila svoj program kupovine obveznica kao preduslov za ekonomske reforme.

"Moj je zakljucak, ako je Evropa danas u teškoj situaciji, moramo primijeniti strukturne reforme danas kako bismo bolje živjeli sutra", rekla je Merkel.

Portal Analitika