Region

Slovenija: Ministri napuštaju manjinsku vladu

25janezjansaokSlovenacki ministar pravosuda i javne uprave Senko Plicanic juce je uoci sjednice vlade premijeru Janezu Janši najavio da ce podnijeti ostavku. Ostavke su najavila još dva clana stranke Gradanska lista, i to ministar finansija Janez Šušteršic i predsjednik parlamenta i lider te stranke Gregor Virant, javlja agencija Anadolija.

Slovenija: Ministri napuštaju manjinsku vladu
Portal AnalitikaIzvor

Virant je zatražio je od premijera Janše da nakon izvještaja antikorupcijske komisije, koja ga je optužila za korupciju i neprijavljivanje imovine, podnese ostavku na funkciju.

Premijer Janša je to na konferenciji za novinare odbio, navodeci sedam kljucnih razloga zbog kojih to nece uciniti.

Plicanic je ocijenio da ta situacija mora što prije da bude razriješena, upozorivši da ce ce nakon izlaska Gradanske liste iz koalicije to najvjerovatnije uciniti i ostali, a u takvom stanju vlada ne može normalno da funkcioniše.

Pored Plicanica sa ministarske funkcije odlazi i ministar finansija Janez Šušteršic, koji do sada premijeru još nije predao izjavu o ostavci. I ministar pravosuda i ministar finansija obavljace svoje funkcije do primopredaje dužnosti.

Izlazak iz koalicije najavili su i narodnjaci iz Slovenske ljudske stranke kao i Demokratska stranka penzionera ministra spoljnih poslova Karela Erjaveca, o cemu ce, kako je najavljeno, pocetkom iduceg mjeseca odlucivati izvršni odbor i savjet stranke.

Portal Analitika