Svijet

Ovako na Kubi kradu "ficu" (VIDEO)

241kubLegendarni automobil "fica" danas je gotovo nestao sa ulica, ali ipak, vjerovali ili ne, ovaj više od 50 godina star automobil vozi se, a i krade na Kubi.

Ovako na Kubi kradu "ficu" (VIDEO)
Portal AnalitikaIzvor

Nekada ljubimac cijele Jugoslavije, legendarni automobil “fica”, danas je gotovo potpuno nestao sa ulica, gdje je punih 30 godina, sve do dolaska daleko manje popularnog i još manje uspješnog “juga“, bio najcešce saobracajno sredstvo.

Da negdje ipak i dalje postoji itekakav interes za ovaj maleni automobil, najbolje pokazuje snimak sa Kube na kojem se vidi kako lopovi za pola minuta kradu “ficu”.

U kragujevackoj Zastavi “fica” je pod službenim imenom “zastava 750?, a na osnovu licence italijanskog “fijata 600?, poceo da se proizvodi 1955. godine, da bi zadnji primjerak u toj fabrici bio izraden 30 godina kasnije.

Nekoliko primjeraka dospjelo je i na Kubu, gdje je tek nedavno dozvoljena kupovina automobila proizvedenih nakon 1959. godine, zbog cega Kuba i danas ima jedinstven vozni park na svijetu. Da “fica” na Kubi i danas ima svoju vrijednost, najbolje pokazuje ovaj video-snimak, u kom se vidi da za manje od minut ovaj automobil može postati plijen kradljivaca automobila.

Pogledajte kako Kubanci kradu automobile:

Izvor:Telegraf.rs

 

Portal Analitika