Svijet

Vatrogasci u Cikagu u borbi sa vatrom na minus 38 stepeni

2401_Cikago-200Polarne temperature, koje su iznosile i do minus 38 stepeni celzijusa, paralizovale su centralne i istocne djelove SAD-a. Prizori koji dolaze sa svjetskih agencija su zapanjujuci jer prikazuju kako su uslijed niskih temperatura citave zgrade pretvorene u sante leda.

Vatrogasci u Cikagu u borbi sa vatrom na minus 38 stepeni
Portal AnalitikaIzvor

- U takvim uslovima vatrogasci su su sinoc borili da obuzdaju požar koji je izbio u jednom napuštenom skladištu. Ekstremno niske temperature otežavale su njihov posao ledeci sve što je došlo u dodir s vodom iz njihovih šmrkova, rukavice, kacige, opremu vatrogasaca pa i samo skladište – prenosi bosanski portal Klix.

U jednom od najvecih požara u posljednjih sedam godina ucestvovalo je više od 200 vatrogasaca. Vatra koja je zahvatila napušteno skladište i jutros je tinjala tako da su vatrogasci nastavili gašenje, iako je to bio izuzetno opasan posao po takvim uslovima.

2401_Cikago-1-430

- Talas arkticke hladnoce, koji je ovih dana zahvatio istocne djelove SAD-a, pracen je snažnim vjetrom, obilnim snijegom i sniježnim nanosima na cestama – stoji na Klix.ba.

„Niske temperature došle su pravo s Arktika“, kazao je Tom Kajns, meteorolog stranice Aku Veder (AccuWeather). Kako prenosi Dejli Mejl, Kajns je dodao da su SAD zahvatile najniže temperature u posljednje cetiri godine, a zabilježeno je i nekoliko smrtnih slucajeva uslijed smrzavanja.

2401_Cikago-2-430

Foto: dailymail.co.uk; thejournal.ie; stamfordadvocate.com

Portal Analitika