Politika

Bukikio: VK spremna da razmotri ustavnost Vujanoviceve kandidature

2209bukikiookPredsjednik Venecijanske komisije Ðani Bukikio rekao je za Vijesti, da je Komisija spremna je da razmotri pitanje da li aktulni crnogorski predsjednik Filip Vujanovic ima pravo na još jedan mandat ako to od nje zatraže crnogorske vlasti.

Bukikio: VK spremna da razmotri ustavnost Vujanoviceve kandidature
Portal AnalitikaIzvor

On je rekao da nije u poziciji da odgovori na pitanje da li Vujanovic ima pravo na treci mandat zato što VK nije razmatrala to pitanje.
Bukikio je ukazao da se dilema tice da li se period od 2003. do 2008. godine, tokom koje je Vujanovic bio predsjednik i prije i nakon nezavisnosti, racuna kao prvi mandat u vezi sa ogranicenjem na dva mandata.
- VK je nekoliko puta naglasila da je cilj ustavnih ogranicenja na sukcesivne predsjednicke mandate da ogranice rizik od od ngativnih posljednica po demokratiju, koji proistice iz cinjnice da ista osoba ima mogucnost da bude na mjestu predsjednika pretjerano dugo. VK je zato u principu podržavala takva ustavna ogranicenja – rekao je Bukikio za Vijesti.
Glavni odbor Demokratske partije socijalista raspravljace danas o kandidatu te partije na izborima koji ce biti održani 7. aprila.
Najozbiljniji kandidat je Vujanovic a visoko se kotiraju i Igor Lukšic, Milica Pejanovic Ðurišic i Željko Šturanovic.
Socijaldemokratska partija ne podržava eventualnu kandidaturu Vujanovica ocjenjujuci je neustavnom.

Portal Analitika