Politika

Bez nas nema demokratske smjene vlasti

241DarkoPajovic1vSve dok ono što piše u Platformi ne bude sadržano kao temelj svake politicke strukture u Crnoj Gori koja ima parlamentarni status - demokratske smjene vlasti  u Crnoj Gori nece biti. Evropske i civilizacijske vrijednosti, bez obzira na ideologije, moraju biti temelj djelovanja svake stranke u Crnoj Gori bile one u vlasti ili opoziciji. Postoji jedan manji dio opozicije koji odbija da prihvati ono što su te vrijednosti i to je suštinski kamen o vratu demokratskim promjenama u Crnoj Gori i razlog zašto one ne idu vecom brzinom, kaže Pajovic.

Bez nas nema demokratske smjene vlasti
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednik Pozitivne Crne Gore Darko Pajovic kazao je u intervjuu za Portal Analitika da ce prihvatiti odluku stranackih organa o eventualnoj kandididaturi za predsjednika. Pajovic je dodao da Crna Gora zaslužuje predsjednika koji bi sa uživanjem slušao kompletnu crnogorsku himnu.

- Mi smatramo da Crnoj Gori treba predsjednik svih gradana, bez obzira na vjeru i naciju, predsjednik koji radi svoj posao, predsjednik koji hoce i želi da sluša gradane a ne da bude u službi politicke partije koja ga je kandidovala i na kraju zašto ne reci smatramo da Crna Gora zaslužuje predsjednika, koji bi, kao god to nekom zvucalo, sa uživanjem slušao državnu himnu, kazao je Pajovic za Portal Analitika.

Lider Pozitivne je, govoreci o lokalnim izborima u Nikšicu i Andrijevici, kazao da njegova stranka prefereira samostalni izborni nastup.

- Pozitivna Crna Gora treba samostalno da izlazi na sve izbore. Razlika izmedu Pozitivne Crne Gore i svih ostalih jeste što mi imao viziju, ljude, energiju i plan za buducnost Crne Gore, istice Pajovic. Konacnu odluku o predsjednickom kandidatu i o nacinu nastupa na lokalnim izborima donijece Glavni odbor Pozitivne na sjednici koja je zakazana u nedjelju.

ANALITIKA: U Pozitivnoj Crnoj Gori završene su unutarpartijske konsultacije u opštinskim organima o nacinu ucešca na predstojecim predsjednickim i lokalnim izborima u Nikšicu i Andrijevici. Da li cete prihvatiti predloge opštinskih organizacija i biti predsjednicki kandidat Pozitivne?

PAJOVIC: Vec sam rekao da cu prihvatiti sve ono što smatraju stranacki organi da je dobro za stranku i generalno za demokratske procese u Crnoj Gori. Ono što je važno i što su pokazale unutarstranacke konsultacije, bez obzira na nedavna dešavanja -  jeste da postoji ogromna i volja i energija da nastavimo onaj put zbog kojeg smo se i osnovali. Naš cilj je da gradimo drugaciju Crnu Goru -  modernu i evropsku državu koja poštuje evropske i civilizacijske vrijednosti. Ništa ne smije i ne može biti prepreka na tom našem putu i moje najvece zadovoljstvo jeste upravo sto su unutarstranacke konsultacije to i potvrdile.

Konacnu rijec o nacinu ucešca na predstojecim lokalnim izborima i eventualnom kanididatu Pozitivne za predsjednicke izbore ce dati stranacki organi i to je procedura koju treba poštovati.

ANALITIKA: Koji su osnovni motivi da se okušate na predsjednickim izborima; da li želite da povratite rejting - partijski i licni - nakon neuspješnih opozicionih pregovora u Nikšicu? Bojite li se napada od opozicionih kolega, da cete Vi i Pozitivna ponovo biti optuženi za „izdaju opozicionih iteresa“?

241DarkoPajovic2v

PAJOVIC: Pozitivna Crna Gora treba samostalno da izlazi na sve izbore. Razlika izmedu Pozitivne Crne Gore i svih ostalih jeste što mi imao viziju, ljude, energiju i plan zabuducnost Crne Gore. Mi smatramo da Crnoj Gori treba predsjednik svih gradana, bez obzira na vjeru i naciju, predsjednik koji radi svoj posao, predsjednik koji hoce i želi da sluša gradane, a ne da bude u službi politicke partije koja ga je kandidovala i, na kraju, zašto ne reci - smatramo da Crna Gora zaslužuje predsjednika, koji bi, kao god to nekom zvucalo, sa uživanjem slušao državnu himnu.

Nismo se bojali napada i podmetanja vlasti i opozicije ni kada smo se osnivali, ni tokom i nakon kampanje za parlamentarne izbore, tako da smo i danas svjesni da smo trn u oku mnogima, ali nikakvog straha niti bojazni nema – znamo da ce napada biti i da ih zapravo vec ima, ali mi idemo dalje sa našom misijom.

ANALITIKA: Nakon prvobitne price o bojkotu SNP i Demokratski front su objelodanili da za njih bojkot lokalnih izbora nije opcija. Kada ce Pozitivna donijeti odluku o nacinu ucešca na lokalnim izborima u Nikšicu i da li je samostalni izlazak realna opcija?

PAJOVIC: Odluka o nacinu ucešca na lokalnim izborima ce takode biti donesena u nedjelju na sjednici GO. Vec sam rekao da Pozitivna Crna Gora prefereira da na sve izbore izlazi samostalno. Vjerujemo da na taj nacin možemo najbolje da  doprinesemo demokratizaciji cjelokupnog društva. Nas nije niko iz opozicije kontaktirao oko dogovora o eventualnom bojkotu izbora, i s obzirom na vec formiran i iskazan pojedinacni stav ostalih opozicionih stranaka nije za ocekivati da Pozitivna bojkotuje predstojece izbore.

Teze o tome „ko nije sa nama, taj je protiv nas“ su teze koje se provlace vec 24 godine u politickom životu Crne Gore i one su i dovele do pojma stalnih izbornih gubitnika. Možda je bolje da takve kvalifikacije pohranimo u prošlost jer sigurno nece doprinijeti – demokratskoj smjeni sadašnje vlasti i demokratizaciji društva.

ANALITIKA: Da li je bolje da opozicija izade sa jednim ili više kandidata?

PAJOVIC: Mi smatramo da, osim opcije jednog kandidata treba razmišljati i o opciji - dva predsjednicka kandidata iz opozicije. Razlozi su sigurno veca izlaznost, veca šansa da dode do drugog kruga i treca kljucna što u Crnoj Gori postoji jedna nova politicka snaga koja se zove Pozitivna Crna Gora.

Ne treba zanemariti cinjenicu da je upravo taj koncept donio znacajne promjene na politickoj sceni na poslednjim parlamentarnim izborima i prvi put poslije 2001. „spustio“ podršku gradana vladajucim strankama ispod pedeset odsto. Mislim da su mnogi zanemarili tu cinjenicu, a ako svi ozbiljno pristupamo želji za demokratskim promjenama ne bi smjeli ove cinjenice smetnuti sa uma. No, kao što sam kazao, vidjecemo u nedjelju šta ce biti naša konacna odluka.

ANALITIKA: Da li je Pozitivna izvukla pouke kada su u pitanju neuspjeli pregovori sa Frontom o formiranju lokalne vlasti u Nikšicu i koga vidite kao potencijalne partnere u slucaju da niko ne osvoji vecinu?

241DarkoPajovic3v

PAJOVIC: Svakako da smo izvukli pouke koje ce nam biti od koristi za buduce politicko djelovanje. Jedna gorka i teška lekcija je naucena, i to je daleko iza nas. Ali, isto tako - u Pozitivnoj nikada nijesmo imali više energije da ostvarimo onaj cilj zbog kojeg smo se i osnovali, nego danas. Pozitivna Crna Gora je projekat na duge staze. Takode cemo ponoviti ono što su naši postulati djelovanja, a to je: Pozitivna Crna Gora ce saradivati sa svim onim politickim snagama koje su spremne da prihvate ervropske, civilizacijske, gradanske vrijednosti jer smo kao partija duboko utemeljeni u tim idejama.

Podsjeticu da se zalažemo za beskompromisnu dekriminalizaciju društva, poštovanje države Crne Gore i svih onih istinskih gradanskih vrijednosti na kojima treba da se temelji drugacija Crna Gora. Svako onaj ko prihvata te postulate je više nego dobrodošao za našeg potencijalnog partnera.

ANALITIKA: Pozitivna je nudenjem Platforme zasnovane na evropskim i civilizacijskim vrijednostima  ostalim opozicionim strankama nakon lokalnih izbora u Nikšicu unijela novu praksu na politickoj sceni? Da li cete slicno postupiti i u slucaju zakazanih izbora u Nikšicu i Andrijevici, da li ce i dalje Platforma biti uslov za odluku?

PAJOVIC: Sve dok ono što piše u Platformi ne bude sadržano kao temelj svake politicke strukture u Crnoj Gori koja ima parlamentarni status - demokratske smjene vlasti  u Crnoj Gori nece biti. Evropske i civilizacijske vrijednosti, bez obzira na ideologije, moraju biti temelj djelovanja svake stranke u Crnoj Gori bile one u vlasti ili opoziciji. Postoji jedan manji dio opozicije koji odbija da prihvati ono što su te vrijednosti i to je suštinski kamen o vratu demokratskim promjenama u Crnoj Gori i razlog zašto one ne idu vecom brzinom. Što se prije uvaže ove realne cinjenice, prije cemo i dobiti demokratsku smjenu vlasti, sto je prijeko potrebno nakon 24 godine vladavine jednih te istih i stanja u kojem je država Crna Gora danas.

ANALITIKA: Pokazalo se da insistiranje na državnim simbolima daje rezultat, jer je SNP na kraju prihvatila kompletne državne simbole; odbonici i poslanici su ustali na himnu... U tom kontekstu: da li zaista smatrate da je Vaša ideja mijenjanja opozicije u ideološkom smislu uspjela?

241DarkoPajovic4v

PAJOVIC: Mi smo našim opozicionim kolegama ponudili ono što smo mi smatrali da je sasvim normalno i ono što su evropske i civilizacijske vrijednosti kao i poštovanje zakona. Govorio bih prije o jednom gradanskom pristupu toj tematici, koji smo uputili svim opozicionim kolegama, nego o tvrdom pristupu. Neke kolege su prepoznale našu iskrenost i prihvatile kao realnost ono što smo im ponudili.

Naša misija nije da bilo koga prevaspitavamo - naša misija je da se svi u Crnoj Gori suocimo sa onim što su možda loše strane svih nas koji nijesmo na vlasti i gradimo drugaciju Crnu Goru. Iz svake politicke greške, loše stvari potrebno je uraditi analize, uvidjeti greške i izaci iz svakog teškog trenutka jaci, snažniji i bolji. Da bi promijenili vlast moramo sami biti mnogo bolji, a da bi to ostvarili moramo mijenjati i sebe. To je naša politicka filozofija.

ANALITIKA: Da li vjerujete da ce i svi konstituenti Demokratskog fronta - u prvom redu Nova i Kneževiceva politicka grupacija - u potpunosti prihvatiti sve državne simbole, državu Crnu Goru i na taj nacin zatvoriti podjele u državi?

PAJOVIC: Ne bih govorio u kategorijama vjerujem ili ne vjerujem. Ali bih rekao sljedece: dok god poštovanje zakona ne postane realnost kod svih politickih subjekata, demokratskih promjena u Crnoj Gori nema. To je moje razmišljanje, a na drugima je da razmišljaju da li je to neophodno ili ne za promjene koje svi priželjkujemo.

Državnost Crne Gore, njeni simboli i zakoni se moraju poštovati. Svidali se oni nekome ili ne, jer ne možemo boriti za vlast ako ne poštujemo zakone te iste zemlje. Apsolutno niko nije protiv bilo kojih legalnih i lergitimnih zahtjeva za izmjenama, ali ono što je neophodno je da se zakoni ove države moraju poštovati. To je legalisticki pristup koji promovišemo i mi cemo istrajati na tome.

ANALITIKA: Da li su tacne medijske najave o rekonstrukciji vaše partije zbog raspleta politicke situacije u Nikšicu ili ipak pravite unutrašnje preraspodjele?

PAJOVIC: Zbog dvije kljucne stvari smo se odlucili za odgovarajuce promjene unutar stranke. Jedna je - što nakon izbora i parlamentarnog statusa stranka je ušla u jednu drugaciju fazu djelovanja i samog rada koje zahtijevaju promjene zbog prilagodavanja toj cinjenici.

To je posao svakog ko želi ozbiljno da se bavi politikom. Druga je - pošto smo kao ljudi, koji su promovisali u kompletnom vremenu iza nas odgovornost, kao jedan od osnovnih principa Pozitivne Crne Gore onda moramo gledati koje su greške napravljene tokom samih dešavanja u Nikšicu, preuzeti odgovornost i uraditi ono što je takvim slucajevima uobicajeno - odredene personalne i kadrovske promjene. I to je u jednom demokratskom društvu uobicajena, da ne kažem normalna praksa, a mi želimo da budemo dio tog i takvog društva.

ANALITIKA: Kako komentarišete cinjenicu da je upravo zbog Nikšica vaša partija i Vi licno bili žestoko napadnuti od Nove i PzP?

241DarkoPajovic5vPAJOVIC: Mi smo se osnovali da bi gradili jednu drugaciju Crnu Goru, kada je u pitanju sistem vrijednosti. Nažalost, ocigledno je jedino DPS prepoznala da smo mi najveci protivnik kada su u pitanju promjene koje vode njihovoj demokratskoj smjeni sa vlasti. Kad kažem nažalost, onda mislim na to da oni koriste vrlo poznate, nedemokratske metode da bi pokušali smanjili znacaj, uticaj i progres Pozitivne Crne Gore. Nisu i nece uspjeti u tome.

Mi se nijesmo osnovali da bi smo se bavili medusobnim otimanjem opozicionih biraca, napadanjima zbog bilo koje funkcija. Ne. Tu našu politicku poruku jedino je shvatila DPS koja je dogadajima u Nikšicu pokušala stati na put pokrenutim demokratskim promjenama koje ce doci prije ili kasnije.

Kada su u pitanju opozicione kolege nijesam siguran da su  razumjeli šta je glavna opasnost demokratizaciji Crne Gore poslije 24 godine vladavine iste vlasti. Sigurno to nije Pozitivna Crna Gora, vec neko drugi, a ja mogu samo da konstatujem da je to ocigledno po velikom broju, cesto prizemnih ako hocete i nekulturnih napada koje smo imali i tokom izborne kampanje, pregovora o Nikšicu, pa i danas od svih politickih subjekata. Ipak, ti napadi su samo ojacali Pozitivnu Crnu Goru i mi necemo biti dio te price. Ko želi sa nama - tu smo, ko misli da treba da nestane Pozitivna Crna Gora grdno se vara, jer bez nas demokratske smjene vlasti nema.

ANALITIKA: Unija slobodnih sindikata zakazala je za petak protestni skup ispred Skupštine zbog vladinih mjera štenje. I Pozitivna ce podržati zahtjeve USSCG

PAJOVIC: Da, Pozitivna Crna Gora podržava zahtjeve USSCG. Smatramo da nije pravedan dodatni nacin oporezivanja kako je to predložila Vlada, jer postoji mnogo bolji nacini da se popuni budžet od onoga koji je predložen.

Može vlast misliti da je politicki opravdano donijeti ovakvu odluku da bi se popunio budžet, medutim kada sagledate koje su sve mogucnosti oporezivanja bogatstva, stambenog prostora i cijeli niz drugih mogucnosti koje pružaju sadašnja zakonska rješenja ipak ne mislimo da je pravedno oporezovati nekoga ko prima nisku platu sa kojom jedva sastavlja od prvog do prvog u mjesecu. Treba oporezovati one koje imaju više, a ne dodatno smanjivati standard onima koji ionako imaju malo. To nije jednakost, niti možemo govoriti o podjednakom teretu za sve, jer to prosto nije tacno. To možda trenutno rješava jedna problem – popunjavanje budžeta, a otvara drugi mnogo veci – socijalni problem velikog broja gradana. Dakle, to nije dobro rješenje i mi smo protiv iz velikog broja logicnih razloga.

Nenad ZECEVIC

Portal Analitika