Region

Hrvatska: Novinarka Jasna Babic vec drugi dan u pritvoru zbog tužbe za klevetu

2301jasnababicPoznata hrvatska novinarka Jasna Babic od juce je pritvorena u Remetincu, a o njenom eventualnom puštanju odlucivace tek sjutra vanraspravno vijece Opštinskog suda za prekršaje u Zagrebu, prenosi Index.hr.

Hrvatska: Novinarka Jasna Babic vec drugi dan u pritvoru zbog tužbe za klevetu
Portal AnalitikaIzvor

Ona je juce pritvorena „zbog izbjegavanja dolaska na raspravu“ u Opštinski sud za prekršaje, u slucaju privatne tužbe koju je protiv nje pokrenuo Josip Radeljak zvan Dikan. Inace, pritvaranje novinarke Babic ovaj sud je naložio je 28. novembra prošle godine.

Dražen Kevric, portparol Opštinskog suda za prekršaje tvrdi da je u pitanju „krajnja mjera“, koja je preduzeta jer se Babic nije odazivala na sudske pozive. Babic je, dodaje, u dva navrata, pocetkom 2010. godine, došla na glavnu raspravu, kada je o tome obavijestio njen branilac. Ali, dodaje kako od tada nisu s njom mogli da stupe u kontakt, a i branilac je otkazao punomocje, jer nije mogao da stupi s njom u kontakt.

Jasna Babic je u novinarstvu 35 godina. Uglavnom je pisala o sprezi politike i kriminala, korupciji i ratnim zlocinima, a autor je i dvije knjige - "Zagrebacka mafija" i "Urota Blaškic".

Sjutra o puštanju iz pritvora: Novu braniteljku Babic je dobila po službenoj dužnosti. To je advokat Laura Valkovic, koja je danas konacno uspjela da posjeti svoju klijentkinju, jer joj to juce, nakon privodenja Babic, nije bilo omoguceno. Ona je zatražila da Jasna Babic odmah bude puštena iz pritvora.

Ukoliko vanraspravno vijece odbije da pusti Babic na slobodu, novinarka ce ostati u pritvoru barem do ponedjeljka 28. januara, kada je zakazana rasprava u procesu zbog klevete koji je pokrenuo Radeljak.

Osude HND-a i Hrvatskog PEN-a: Nakon privodenja reagovalo je Hrvatsko novinarsko društvo, a predsjednik udruženja Zdenko Duka zatražio je njeno puštanje na slobodu.

- Tražimo da Sud hitno pusti novinarku Jasnu Babic na slobodu. Nedopustivo je da koleginica Babic cami u Remetincu cekajuci sazivanje sudske rasprave. Koliko pamtimo, nijednom novinaru u Hrvatskoj nije bio odreden višednevni pritvor zbog osiguranja dolaska na sudsku raspravu koja još nije niti sazvana – rekao je juce u ime HND-a.

Takode je upozoreno da su pojedini novinari sve više potencijalno materijalno ugroženi zbog znatno viših novcanih kazni koje omogucava novi Krivicni zakon, a to se posebno odnosi na one koji su izgubili posao, a optuženi su zbog novinarskih priloga koji su realizovani u medijima za koje su ranije radili.

Hrvatski PEN centar pridružio se javnoj osudi pritvaranja Babic. Oni su „izrazili veliku zabrinutost zbog disciplinskog pritvora Babic u okolnostima u kojima datum rocišta za privatnu tužbu nije odreden“.

- Stice se utisak nesrazmjernog reagovanja, a takvo reagovanje postaje faktor u ugrožavanju slobode istraživackog novinarstva - stoji u saopštenju koje potpisuje Nadežda Cacinovic, predsjednica Hrvatskog PEN-a.

Portal Analitika