Politika

Mohandas: Za trajno rješenje problema raseljenih lica potrebno vrijeme i dugorocna strategija

2301luksicRješavanje pitanja izbjeglica podstrek je za unaprjedenje dobrosusjedskih odnosa i dalju demokratizaciju država, poruka je sa sastanaka potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova i evropskih integracija dr Igora Lukšica i novoimenovane predstavnice UNHCR u Crnoj Gori Indumati Mohandas.

Mohandas: Za trajno rješenje problema raseljenih lica potrebno vrijeme i dugorocna strategija
Portal AnalitikaIzvor

Kako se navodi u saopštenju iz resornog ministarstva, Lukšic se zahvalio na kontinuiranoj podršci UNHCR-a i istakao da je opredijeljenost Vlade da pitanje izbjeglica rješava u skladu sa najvišim standardima UN-a i EU.

- Crna Gora ce biti odgovoran partner, koji ce se u saradnji sa medunarodnom zajednicom i zemljama porijekla suocavati sa izazovima koji se postavljaju na ovom planu – istakao je Lukšic.

Mohandas je naglasila da UNHCR ima odlicno iskustvo sa partnerima u Crnoj Gori i pohvalila reakciju Vlade i nadležnih instiucija na planu rješavanja pitanja Kamp „Konik I“. Ona je istakla da ja za trajno rješavanja problema raseljenih lica potrebno vrijeme, dugorocna strategija i ukljucenost svih partnera.

Potpredsjednik Lukšic je saopštio da se aktivnosti na trajnom rješavanju statusa raseljenih i interno raseljenih lica u Crnoj Gori sprovode kroz projekte koje Vlada realizuje samostalno ili u saradnji sa medunarodnim partnerima. Informisao je sagovornicu o unaprjedenju pristupa pravima, ali i poboljšanju uslova života za interno raseljena lica u kampu Konik i istakao da Evropska komisija pozitivno ocijenila ostvareni napredak.

Sagovornici su ocijenili da Regionalni program za Crnu Goru, koji se realizuje uz podršku UNHCR, EK, OEBS i SAD doprinosi trajnom rješenju ovog pitanja i olakšava ostale aspekte pune socijalne inkluzije lica koja se tokom procesa opredijele za ostanak u Crnoj Gori. Oni su ocijenili uspješnom dosadašnju saradnju i istakli da  Crna Gora i UNHCR nastavljaju saradnju po pitanju zabrinjavanja i rješavanja problema izbjeglica i raseljenih lica u Crnoj Gori.

Mohandas je danas, ujedno, potpredsjedniku Lukšicu urucila akreditivno pismo.

Portal Analitika