Društvo

Ðordevic: Gradnjom HE na Limu bice ugrožena crnogorska teritorija

2301limAdvokat Sreten Ðordevic koji zastupa nevladine organizacije iz Srbije koje se protive gradnji hidroelektrana na Limu potvrduje za Antenu M da postoje referalne karte koje nedvosmisleno ukazuju da ce njihovom gradnjom biti ugrožen dio crnogorske teritorije.

Ðordevic: Gradnjom HE na Limu bice ugrožena crnogorska teritorija
Portal AnalitikaIzvor

Karte su, objašnjava Ðordevic sastavni dio Plana posebne namjene koji je pored Studije o procjeni uticaja na životnu sredinu jedan od preduslova za dobijanje dozvole za gradnju.

Ono što je ocigledno je da studija, koja je dostavljena crnogorskom Ministarstvu turizma i zaštite životne sredine, daje ipak drugaciju sliku.

- Jedna od tih brana, sa svojim vodnim tijelom, odnosno akumulacijom, ocigledno zadire u teritoriju Crne Gore. Medutim to izgleda pokušava da se sakrije. Zaista tekst Studije o procjeni uticaja sa kartama i grafickim prilozima nedovoljno jasno pokazuje tu cinjenicu. Na najvecem broju karata, tamo možda gotovo svim, uopšte se ne vidi granica sa Crnom Gorom, prakticno je odsjecen taj dio na kartama prema Crnoj Gori.

Studiju o procjeni uticaja na životnu sredinu radila je firma Energoprojekt koja je bila suspendovana na nekoliko godina zbog sumnje u korupciju, zbog pojedinih projekata u Africi, pojašnjava Ðordevic.

- Duboko sumnjamo da se i ovdje radi o korupciji i namještanju Studije o procjeni uticaja odnosno podešavanju na nacin da ona ne pokaže da tu postoje bilo kakvi uticaji na Crnu Goru.

Ono što još zabrinjava Ðordevica jeste što mediji u Srbiji cute o gradnji hidroelektrana na Limu.

- Gotovo da se o tome ne govori, gotovo da je nemoguce izaci u medije. Ocigledno je da postoji sprega, vjerovatno, politike i biznisa. Možda cak i medija koji smišljeno ne objavljuju takve informacije.

U srpskom Ministarstvu energetike, razvoja i zaštite životne sredine ostaju pri stavu da gradnjom hidroelektrana nece biti ugrožena crnogorska teritorija što pokazuje i studija. Kako je saopšteno Anteni M, ministarstvo nije upoznato sa sadržajem razgovora mještana sela Metanjac, koje može biti pogodeno izgradnjom hidroelektrana.

- U vezi sa informacijom da su postavljene oznake na imanjima, na dijelu prostora koji bi potencijalno mogla da zauzme buduca akumulacija, potrebno je hitno obavijestiti nadležne organe Crne Gore, kako bi se utvrdila istinitost tih tvrdnji. Potom bi, u daljoj komunikaciji i saradnji, nadležni organi Crne Gore i Republike Srbije izvršili razmjenu informacija u okvirima Konvencije o prekogranicnom uticaju projekata na životnu sredinu - kaže se u saopštenju dostavljenom podgorickom radiju.

Portal Analitika