Društvo

Obilježena godišnjica nesrece kod Bioca

nesrecaokU Podgorici obilježena godišnjica željeznicke nesrece na Biocu u kojoj je prije sedam godina poginulo 47 osoba a više od 200 povrijedeno. Porodice i prijatelji u pet do 12 položili su cvijece stradalima u teškoj željeznickoj nesreci, a suze i tuga bili su vidljivi na njihovim licima dok su polako prilazili spomen ploci sa imenima stradalih.

Obilježena godišnjica nesrece kod Bioca
Portal AnalitikaIzvor

- Nijesmo zadovoljni presudom. Ne može samo jedan covjek, mašinovoda Slobodan Drobnjak, biti osuden na zatvorsku kaznu i biti odgovoran za to što se desilo kod Bioca. Polako sve ide u zaborav, više niko ne obraca pažnju na nas- kazao je Portalu Analitika Duško Jovanovic, povrijedeni putnik u vozu.

- Podsjecanje na svaki 23. januar boli, a svakog dana je sve teže i teže. U nesreci sam izgubila sestru od ujaka. A vjerujte da je teško kad gledam njenu majku, cesto ne znajuci šta da joj kažem kad razgovaramo. Presvlacila sam je i oblacila kad se rodila, radovala joj se. Bila je naš ponos, jedinstvena- kazala je novinarima Nada Vukanovic, rodaka stradale putnice u željeznickoj nesreci kod Bioca, napominjuci da porodice do sada nijesu dobile adekvatno zadovoljenje pravde.

brajovpoklokPloci sa imenima stradalih putnika poklonili su se i politicki direktor DPS-a Tarzan Miloševic, ministar pomorstva i saobracaja Ivan Brajovic i ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanovic. Brajovic je kazao je da svi zainteresovani od nadležnih milosprilokministarstava “mogu u svakom momentu dobiti precizne podatke i o donatorskoj participaciji, kao i aktivnostima koje je država uradila povodom nesrece kod Bioca”.

Predsjednik NVO Voz Neprebola Veselin Vlahovic kazao je sa druge strane da je dosadašnje obracanje za pomoc zvanicnim institucijama ostalo bez adekvatnog odgovora.

- Ovo mjesto bi trebalo da bude mjesto na kome se govori istina. Zvanicna Crna Gora je ovdje obecala da je ovo mjesto višegodišnje brige o porodicama nastradalih i preživjelih putnika ali mi smo morali da se samoorganizujemo u krajnjem da bi obilježili i ovaj dan i održimo u život uspomenu na nastradale. To je bolno za sve kako za porodice stradalih, tako i preživjele putnike- kazao je Vlahovic i dodao da su se izmedu ostalog obracali i sudu u Strazburu.

Vlahovic je dodao da i nakon sedam godina nijesu napravljeni precizni spiskovi o stradalima i preživjelim putnicima u željeznickoj nesreci iako je prema zvanicnim podacima 47 osoba poginulo a više od 200 povrijedeno.

Zbog nesrece kod Bioca na šest godina zatvora osuden je mašinovoda Slobodan Drobnjak, dok je 11 zaposlenih u Željeznici oslobodeno odgovornosti.

 

 

 

 

Portal Analitika