Kultura

Peti zimski salon knjige: Njegoš, bestseleri i treš literatura

2301salon1Autor bestselera Federiko Moca, popularni pisac ljubavnih romana, otvorice ovogodišnji 5. Zimski salon knjige, najavila je Maida Šukurica u ime organizatora ove regionalne smotre, izdavacke kuce Nova knjiga iz Podgorice.

Peti zimski salon knjige: Njegoš, bestseleri i treš literatura
Portal AnalitikaIzvor

- Kulturna manifestacija koja se odražava vec petu godinu zaredom, festival izdavackih kuca i pisaca iz regiona, ove godine ce dobiti internacionalni karakter, jer ce je otvoriti jedan od svjetski najpopularinijih autora. Salon, koji ce od 11. februara do 15. marta biti održan u Gradskoj knjižari, predstavice izdavacke kuce, autore i izdanja iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore – precizirala je Šukurica i podsjetila da tokom sajma posjetioci svakodnevno, od 8 do 22 casa, mogu pronaci aktuelne naslove po cijenama 20 do 50 odsto nižim od redovnih.

Ona dodaje da ce i ove godine biti priredene promocije novih izdanja i druženje s autorima, a medu izdavackim kucama iz regiona koje ce se predstaviti navela je Službeni glasnik, Clio i Arhipelag iz Srbije, zatim Ljevak, VBZ i Leksikografski zavod Miroslav Krleža iz Hrvatske i BuyBook iz BiH.

Finansiranje još neizvjesno?: Kada je rijec o finansiranju manifestacije, Šukurica je kazala da je definisanje budžeta u toku, te da ce listu sponzora i prijatelja salona tek objaviti.

- Vec postoji saradnja sa mnogima, ali su odnosi nedefinisani. Nadam se da ce nas i država podržati, jer je ovo kulturni dogadaj, ciji je znacaj prepoznat u regionu.

Jelena Krsmanovic, PR Nove knjige, predstavial je detalje programskog dijela. Kako je kazala, centralna ideja ovogodišnje manifestacije jeste da se objedine svi crnogorski izdavaci.

- Federiko Moca, interesantan je ne samo kao pisac, vec i kao autor scenarija i reditelj. Tokom njegovog boravka u Podgorici, bice promovisane knjige „Tri metra iznad neba“, „Želim te“ i „Covjek koji nije želio da voli“, u izdanju Nove knjige. Posebna pažnja bice posvecena i hispanoamerickim autorima Gabrijelu Garsiji Makresu, cije tri knjige ce takode biti promovisane, i Huliju Kortesaru. Zatim se vracamo u Evropu, i predstavicemo sve pripovjetke Franca Kafke i roman „Zamak“, što je posebno bitno zbog mlade citalacke publike – najavila je Krsmanovic.

Medu gostima sajma je i Igor Lukšic, ciji ce drugi naslov „Knjiga straha“ predstaviti upravo izdavacka kuca Nova knjiga. Dolazi i Katarina Brajovic, autorka „Štampara i Veronike“ koji je bio u najužem izboru za NIN-ovu nagradu, kao i regionalno poznati bosanskohercegovacki pjesnik Ibrahim Spahic.

- Zimski salon pridružuje se obilježavanju 200 godina rodenja Petra II Petrovica Njegoša. Znacajno je to što cemo i mi dati doprinos, ce obilježavanje tog jubileja pocinje upravo na Salonu – kaže Krsmanovic.

Pored ovog, dodaje, bitna je i ljubav - tema najcinanijih djela, pa ce tokom Salona biti obilježen popularni Dan zaljubljenih, 14. februar, ali i 8. mart, kada ce posebna pažnja biti posvecena spisateljicama.

- Zimski salon knjige uvijek govori o novim pojavama u književnosti i kulturi, problemima sa kojima se susrecu autori i izdavaci. Ove godine tema ce biti trash literatura, najcitanija i najprodavanija, o kojoj ukusi publike spore s kritikom koja ih ne stavlja u krug djela za nagrade. Novinsko izdavaštvo, ta specificna djelatnost, njegove prednosti i mane druga su tema o kojoj ce se govoriti – istakla je Krsmanovic i dodala da ce pred sami pocetak Salona objaviti sve detalje programa.

Prof. dr Slavica Perovic, autorka kuce Nova knjiga koja potpisuje „Life Lift“, takode naslov iz užeg izbora za NIN-ovu nagradu. Ona se poeticno osvrnula na Zimski salon knjige, kao dogadaj i mjesto susreta citalaca sa književnim djelima.

- Zimski salon je nacin da knjiga prezimi... Oni koji budu došli, doci ce zbog pisane rijeci i onog kako pisane rijeci povezuju ljude, a lijepe rijeci su najbolji nacin za to... Ako je Salon ikonicka slika obilja i mnoštva, onda su citalac i knjiga ikonicka slika ideala – zakljucila je Perovic.

Portal Analitika