Region

U Sloveniji štrajk zbog smanjenja plata

Slovenija-u-strajkuZbog najavljenog smanjenja plata u javnom sektoru, u Sloveniji u štrajk stupili javna uprava, policija, carina i vatrogasci. Ne rade ni škole i vrtici, dok medicinske službe primaju samo hitne slucajeve.

U Sloveniji štrajk zbog smanjenja plata
Portal AnalitikaIzvor

- U više gradova Slovenije poceo je štrajk veceg dijela zaposlenih u javnom sektoru u kojem ce, kako se ocekuje, od 160.000 zaposlenih, ucestvovati njih 100.000 – prenosi portal RTS.rs.

Najavljeno je da škole i vrtici nece raditi, i da ce zdravstvene službe raditi po nedjeljnom režimu,  kao i da ce primati samo hitne slucajeve.

Slovenacki mediji javljaju da štrajkuju i vatrogasti, javna uprava, opštinski redari, policija i carina, tako da su moguci zastoji na granicnim prelazima. Carinici i policajci na granicama su sa štrajkom poceli u ponoc.

- Samo 18 vrtica i škola izjasnilo se protiv štrajka, a za štrajk se nije opredijelio ni Sindikat ljekara „Fides“, kao i još neke javne službe – prenosi srpski portal RTS.

Glavni razlog štrajka u Sloveniji jeste budžet koji je vec usvojen, a koji predvida smanjenje sredstava za plate zaposlenih za pet odsto.

- Sindikati tvrde da je Vlada njihove zahtjeve istrajno odbijala tvrdeci da ne krše sporazum sa sindikatima iz sredine prošle godine, kad je opsežnim mjerama za finansijsku stabilizaciju postignut dogovor o uštedama i racionalizaciji javnog sektora – stoji na RTS.rs.

Štrajk je kako se navodi došao na vrhuncu politicke krize koja prijeti raspadom koalicione vlade Janeza Janše. Premijer Slovenije odbija da podnese ostavku zbog izvještaja Antikorupcijske komisije, objavljenog prije dvije sedmice u kom stoje podaci o njegovoj imovini i imovini ljubljanskog gradonacelnika Zorana Jankovica.

Foto: euronews.com

Portal Analitika