Zanimljivosti

Nakon udaje žene konzumiraju više alkohola

Women-and-alcoholUdate žene prednjace u konzumaciji alkhohola u odnosu na neudate, dok oženjeni muškarci smanjuju unos alkohola nakon vjencanja, utvrdilo je istraživanje koje su uradili sociolozi cetiri univerziteta u SAD-u.

Nakon udaje žene konzumiraju više alkohola
Portal AnalitikaIzvor

Istraživanje o braku i alkoholu je takode pokazalo da  su muškarci za razliku od žena spremniji popiti cijelu flašu alkohola u slucaju razvoda.

„Stabilan brak smanjuje kolicinu konzumiranja alkohola, dok u maloj mjeri povecava kolicinu korišcenja alkohola kod žena. Naša istraživanja pokazuju da oženjeni muškarci koji vole piti kreiraju takvo socijalno okruženje u kojem žene privole na konzumiranje alkohola“ kazala je Korin Rejcek rukovoditeljka studije, stoji na bosanskom portalu Klix.

Kada je u pitanju razvod, muškarci se okrecu alkoholu, a žene padaju u depresiju. Pomenuto istraživanje je pokazalo da muškarci koji smanje unos alkohola imaju srecniji brak.

„Muškarci koji nastave svoje navike u vezi sa alkoholol, mogu brak gurnuti u provaliju i dovesti do razvoda, te nastaviti da piju još više“, rekla je Rejcek, prenosi Klix.ba.

Foto: examiner.com

Portal Analitika