Društvo

“Strejt” reakcija na “gej” katance

Gej-katanci-200„Ljubavni katanci“ istopolnih parova okaceni na ogradi podgorickog mosta „Gazela“ na Moraci, dobili su ovih dana novi izgled.

“Strejt” reakcija na “gej” katance
Portal AnalitikaIzvor

Njihove vedre boje duginoga spektra, neko je prefarbao crnom, a katanci koji nisu ofarbani, ošteceni su turpijanjem. Jedino je ljubav Bilje i Ivane odoljela, ukoliko nije ovjekovjecena nakon  “akcije” farbanja crnom bojom.

Most „Gazela“ u 2013. godinu ušao je ukrašen „ljubavnim katancima“ istopolnih parova, koji su se pridružili ljuvavnim katancima takozvane “strejt” zajednice. Tokom akcije „Queer Brigade“ (neformalna grupe lezbejki, gejeva, biseksualnih i transrodnih osoba i prijatelja) dvadeset i cetiri istopolna para „zakljucala“ su ljubav na podgorickom mostu, ispisujuci na katancima u bojama duge svoja imena, postavljajuci ih tamo gdje to vec cine zaljubljeni heteroseksualni parovi.

Gej-katanci-4

Tradicija kacenja katanaca, kao zavjeta ljubavi, postoji na mnogim mjestima u svijetu, a najcuveniji su katanci sa Ponte Vecchio u Firenci.

- Istopolni parovi još uvijek ne mogu na bilo koji nacin ozvaniciti svoju ljubav. Istopolni parovi ne mogu na isti nacin kao i heteroseksualni manifestovati svoje emocije u javnosti, dok javnost istopolne parove pokušava da svede na privatnost zatvorenih prostora, oduzimajuci istopolnim parovima dostojanstvo u ljubavi. Istopolni parovi ne mogu formirati porodicu, niti koristiti prava koja brak ili priznata vanbracna zajednica nose sa sobom – naveli su u saopštenju predstavnici „Queer Brigade“, nakon akcije postavljanja katanaca.

U istom saopštenju naveli su tada da „katanaci koji oznacavaju ljubav i vezanost manifestuju i nadu da ce 2013. našim sugradankama i sugradanima donijeti novo vrijeme lišeno predrasuda i stereotipa prema LGBT osobama, a istopolnim zajednicama donijeti nova zakonska rješenja kojima ce se zaustaviti diskriminacija“.

I ovaj slucaj pokazuje da je proces širenja vidika i suzbijanje mržnje prema drugosti i drugacijem dug i mukotrpan posao.

Gej-katanci-1

 

K. Cetkovic

 

Portal Analitika