Društvo

Crnogorci uredili grob Nikole Petanovica u San Francisku

petanovicvijestGrobno mjesto Nikole Petanovica (Podgor 1892 – San Francisko 1932) u San Francisku nedavno je uredeno, oznaceno i placeno, a uskoro ce biti postavljen i spomenik autoru «Crnogorskog ogledala» i osnivacu Odbora za suverenu i samostalnu Crnu Goru u SAD.

Crnogorci uredili grob Nikole Petanovica u San Francisku
Portal AnalitikaIzvor

Kako javlja Radio AntenaM, zapušten i gotovo zaboravljeni grob, možda i najznacajnijeg borca za crnogorsku nezavisnost i nacionalnu samobitnost u prvoj polovini 20. vijeka, pronašao je Mico Perovic, Crnogorac koji živi u tom velikom gradu u Kaliforniji. Podstaknut citanjem Petanovicevog djela i saznanjima o njegovom politickom radu za slobodu otadžbine, Perovic je, uz podršku još jednog našeg iseljenika iz San Franciska,  Milorada Golubovica, odlucio da uradi ono što je odavno morala država Crna Gora.

2301grobpetanovicaMilorad Golubovic je otac poznatog americkog producenta Pavla (Pola) Golubovica. Šira crnogorska javnost saznala je više o naucnom i politickom radu Nikole Petanovica zahvaljujuci istraživanjima Gordana Stojovica, koji je i priredio «Crnogorsko ogledalo», njegovo najpoznatije djelo, a objavila ga je «Matica crnogorska».

Nikola Petanovic umro je u apsolutnom siromaštvu, u bolnici u San Francisku, ne docekavši ispunjenje sna «da kao slobodan covjek vidi Cetinje».

I ova prica o patriotizmu naših ljudi u dijaspori ima dodatak: da porodica Golubovica, iako decenijama živi van domovine, nije zaboravila Crnu Goru svjedoce crnogorske zastave na Pavlovim kucama i njegovom automobilu, ali i ova fotografija Miloradove unuke, Pavlove kcerke Kristine!

2301kristina
Portal Analitika