Svijet

Neriješeno na parlamentarnim izborima u Izraelu

2301izraelIzbori održani u Izraelu u utorak su završeni neriješeno: blok premijera Netanjahua i njegovi rivali - partije centra i ljevice, osvojili su po 60 mandata.

Neriješeno na parlamentarnim izborima u Izraelu
Portal AnalitikaIzvor

Izraelski mediji prenose da, poslije prebrojavanja 99,8 odsto glasova, oba bloka imaju po 60 od 120 poslanickih mjesta u Knesetu (skupštini) što ce otežati formiranje vlade.

Analiticari navode da ce Netanjahu, koji je prije tri mjeseca raspisao prevremene izbore ocekujuci laku pobjedu, pokušati da formira novu vladu pošto je suparnicki tabor 12 od 60 mesta dobio od manjinskih, arapskih partija koje se obicno nitiu pozivaju, niti žele da udu u vladajuce koalicije.

Najvece iznenadenje na izborima je nova stranka na politickoj sceni Ješ Atid, koja osvojila znatno više mandata nego što se ocekivalo. Lider te partije Jair Lapid prie izbora je najavio da ce u vladu uci samo ako se ona obaveže na radikalne ekonomske reforme i ozbiljan napor za nastavljanje mirovnih pregovora sa Palestincima, kojih nije bilo tokom Netanjahuovog cetvorogodišnjeg mandata.

Rezultati izbora, ipak, još nijesu zvanicni, i postoje, doduše slabi, izgledi da ce se raspodjela mandata izmjeniti.

Portal Analitika