Svijet

Sjeverna Koreja najavila jacanje nuklearnog programa

26kimjongilokSjeverna Koreja je zaprijetila da ce ojacati svoj nuklearni program pošto je Vijece sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) osudilo lansiranje njene rakete u decembru.

Sjeverna Koreja najavila jacanje nuklearnog programa
Portal AnalitikaIzvor

- Preduzecemo mjere da osnažimo naše vojne odbrambene kapacitete, ukljucujuci i sredstva nuklearnog odvracanja, objavilo je sjevernokorejsko ministarstvo vanjskih poslova.

Vijece sigurnosti je nešto ranije jednoglasno osudilo lansiranje sjevernokorejske rakete u decembru. Iako rezolucijom, kojoj se priklonila i tradicionalna sjevernokorejska saveznica Kina, nisu uvedene nove sankcije Sjevernoj Koreji nego su samo nešto proširene vec postojece, diplomati je smatraju velikim diplomatskim udarcem za tu zemlju.

U rezoluciji se osuduju sjevernokorejska kršenja prethodnih rezolucija, kojima su Pjongjangu zabranjeni nuklearni i testovi balistickih projektila te uvoz tehnologije za te programe. U dokumentu Vijece sigurnosti izražava svoju odlucnost da poduzme akciju u slucaju eventualnog sljedeceg lansiranja sjevernokorejske rakete ili nuklearnog testa.

Pjongjang je u svojoj brzoj reakciji, osim najave da ce pojacati vojne kapacitete, porucio da nece sudjelovati u šestrostranim pregovorima u denuklearizaciji Korejskog poluotoka. Ti razgovori u kojima su sudjelovali Sjeverna i Južna Koreja, Japan, Rusija, Kina i Sjedinjene Države ionako su zamrznuti od 2008. godine.

Južna Koreja je nedavno saopštila je Pjongjang tehnicki spreman za novi nuklearni test i da satelitske snimke pokazuju da aktivno radi na svojim nuklearnim postrojenjima.

Portal Analitika