Zanimljivosti

Ruda iz asteroida: Nova misija na putu ka kolonizaciji svemira

2301asteroidCilj novoosnovane kompanije pod imenom “Dip spejs industriz” (Deep Space Industries) je vadenje rude iz asteroida u blizini zemlje, kako bi omogucili selidbu covjecanstva širom Suncevog sistema.

Ruda iz asteroida: Nova misija na putu ka kolonizaciji svemira
Portal AnalitikaIzvor

Ova kompanija je saopštila da planira lansiranje flote istraživackih svemirskih letjelica 2015. godine, koje ce omoguciti da se za desetak godina pocne sa vadenjem metala i vode sa asteroida u blizini Zemlje. To bi omogucilo izgradnju i dosipanje goriva u letjelice daleko iznad površine planete, što bi poslužilo kao odskocna daska za covjekov odlazak u spoljašnji kosmos.

- Upotreba resursa do kojih bi došli u samom svemiru je jedini nacin da se omoguci stalno istraživanje vasione. Svake godine otkrijemo više od 900 novih asteroida koji prolaze pored Zemlje. Oni bi mogli da postanu kljucni izvor rude smješten u blizini mjesta na kome je potreban - kaže Dejvid Gamp, direktor “Dip spejsa”, prenosi Blic.

“Dip spejs” je druga kompanija koja se bavi idejom kopanja rude iz asteorida. Prva, “Planetari risorsiz”, osnovana je u aprilu prošle godine.

“Dip spejs” planira da ispita potencijalne mete za dobijanje rude uz pomoc letjelice “fajerflajs”, teške 25 kilograma, koja treba da bude lansirana 2015. godine. Bice napravljena od jeftinih materijala, a nosice je rakete koje nose velike kominikacijske satelite.

- U stanju smo da napravimo manje, jeftinije i brže letjelice nego ikad ranije. Zamislite proizvodnju linije "fajerflajsa", opremljenih i spremnih za ispitivanje bilo kog objekta koji se približi Zemlji - kaže Rik Tamlinson, predsjednik “Dip spejsa”.

Rad na "fajerflajsu" treba da otvori put za letjelicu "dragonflajs", težine 32 kilograma, koja treba da uzleti 2016. godine. “Dragonflajs” ima zadatak da donese uzorke asteroida na Zemlju kao dio misije za koju je planirano da traje od dvije do cetiri godine.

“Dip spejs” planira i vadenje vode iz asteroida, koja ce moci da se razlaže na vodonik i kiseonik - što su dvije osnovne komponenete za raketno gorivo. To bi omogucilo pravljenje svemirskih “benzinskih stanica” za satelite i druge letjelice.

Portal Analitika