Region

Slovenacka vlada pred raspadom?

ljubljanaU ljubljanskoj vili Podrožnik održan je sastanak lidera vladajuce koalicije, koji je bio možda poslednji pokušaj da se slovenacka koaliciona vlada održi. Prema rijecima predsjednika Gradanske liste i predsjednika slovenackog parlamenta Gregora Viranta, "ništa se nije promijenilo".

Slovenacka vlada pred raspadom?
Portal AnalitikaIzvor

Poslije zatvorenog susreta premijera Janeza Janše sa celnicima ostale cetiri stranke vladajuce koalicije, Virant je kazao da je dogovoreno da se nakon sastanka ne daju izjave, ali je potvrdio da se, prema njegovom mišljenju, "ništa nije promijenilo", potvrdivši tako da je koalicija vjerovatno pred raspadom, javila je agencija Hina.

U ponoc istice desetodnevni rok koji je Virant dao Janši da se povuce sa mjesta premijera i da on licno ili njegova Slovenacka demokratska stranka (SDS) predlože novog kandidata za predsjednika vlade, ako žele da Gradanska lista ostane u koaliciji.

Politicka kriza u Sloveniji je kulminirala poslije objavljivanja izveštaja Antkorupcijske komisije koja je pre dve nedelje optužila Janšu i celnika opozicije, ljubljanskog gradonacelnika Zoran Jankovca za kršenje zakona koji se odnosi na borbu protiv korupcije i integritet državnih funkcionera, jer nisu transparentno prijavljivali stvarno stanje svojih racuna i imovine.

Virant je najavio da ce GL, ako Janša ne podnese ostavku do veceras u ponoc, sjutra uvece donijeti odluku o svom povlacenju iz vlade, a i sam Virant namjerava da podnese ostavku na mjesto predsjednika parlamenta.

Slicne poteze su posle Viranta najavili i lideri još dvije stranke u vladi - predsjednik Demokratske stranke penzionera (DeSUS), aktuelni ministar spoljnih poslova Karl Erjavec i predsjednik Slovenacke narodne stranke (SLS) Radovan Žerjav, koji je u vladi ministar privrede, ali rokovi za njihova povlacenja iz vlade još nijesu objelodanjeni.

 

Pojedini slovenacki analiticari ocenjuju da bi se Janšina vlada mogla da se održi nekoliko nedelja ili meseci i ako izgubi vecinu, odnosno ako u njoj ostanu Janšina SDS i demohrišcanska Nova Slovenija (NSi), dok drugi tvrde da ce ipak doci do sastavljanja nove koalicije koja bi parlamentu predložila mandatara za sastav prelazne ili tehnicke vlade.

 

Portal Analitika