Košarka

Bicemo mocni u Sloveniji

2301vucevicPOCETNAJedan od najmocnijih centara NBA govori specijalno za Portal Analitika o vlastitoj buducnosti u najjacoj košarkaškoj ligi na svijetu; otkriva kako ga je put do zvijezda vodio od Bara, Kaliformije, Podgorice do Orlanda; analizira reprezentaciju Crne Gore i šanse našeg tima na Evropskom prvenstvu u Sloveniji...

Bicemo mocni u Sloveniji
Portal AnalitikaIzvor

 

Najbitnije je da svi ostanemo zdravi, ne samo Pekovic i ja nego svi igraci. Prošle godine nijesmo igrali nas dvojica, a momci su napravili takav sjajan rezultat u kvalifikacijama, deset pobjeda bez ijednog poraza. Ukoliko se svi igraci iz kvalifikacija odazovu pozivu selektora, ukoliko nas mimoidu povrede i svi budu zdravi - plus ja i Pekovic - vjerujem da cemo imati mocnu ekipu, koja može napraviti dobar rezultat u Sloveniji, kaže Nikola Vucevic, centar Olrando Medžika u ekskluzivnom razgovoru za Portal Analitika.

Citave godine, iz utakmice u utakmicu, traje magija Nikole Vucevica u magicnom Orlandu! Nakon Nikole Pekovica, još jedan Crnogorac o kojem bruji cijela košarkaška Amerika. S razlogom: Baranin je na putu da ostavi dubok trag u najjacoj ligi svijeta. Vec sada je treci najbolji skakac u NBA sa više od 11 skokova po utakmici; ove godine je oborio rekord Šekila O’ Nila ostvarivši cak 29 skokova...A tek su mu 22 godine!

2301vucevictekstZvijezda je rodena: Srednju školu „Stounridž Prep“ završio je u Kaliforniji, a onda je sve krenulo od Koledža USC. Sjajnim partijama u dresu Trojansa skrenuo je pažnju na sebe, a 2011. godine uz njegovu pomoc podgoricka Buducnost je igrala sjajnu sezonu. Uslijedio je povratak u Filadelfiju, a od ove sezone u Orlandu pruža partije za pamcenje. A tek je polovina sezone!

„Možda nijesam ocekivao da igram na nivou na kojem igram sada, ali znao sam da mogu da odigram dobro. Samo sam trebao da dobijem šansu i minutažu što mi je trener i ukazao. U pocetku, trebalo mi je vremena da se uigram sa novom ekipom i da – što je najvažnije - vratim samopouzdanje. Sada igram ovako dobro“, mirno objašnjava Vucevic uspjeh u najvecem izazovu karijere – igranju u NBA.

I zaista, za nekoliko mjeseci postao je jedan je od vodecih igraca Orlanda, osam meceva zaredom imao je dabl-dabl ucinak...Vucevic je prije tri sedmice protiv Majamija upisao 20 poena uz 29 skokova, jedan više od Šekila O’Nila, koji je rekord postavio takode dok je bio u dresu Orlanda. Sa prosjekom od 11,6 poena i 11 skokova po mecu, te nevjerovatnih 433 skokova ukupno, Vucevic postaje dominantan igrac u timu sa Floride.

„Zaredao sam osam dabl-dablova, u posljednjem mecu protiv Šarlota nedostajo mi je jedan skok pa da upišem deveti zaredom. Mislim da nema puno igraca koji imaju takav ucinak u NBA ligi. Mnogo je lakše i kada si visok igrac, možeš da imas i dosta skokova’’, skroman je naš centar.

2301vucevicitrenervonPodgorica-Filadelfija-Orlando: Nakon pocetaka u baru, kasnije igara za americki koledž, Vucevicu je prekretnica bila i polusezona u Buducnosti, u vrijeme americkog lokauta.  Iz Buducnosti se vratio u Ameriku. Najprije Filadlefija, a onda Orlando de se jako brzo prilagodio. Najvecu zahvalnost što duguje jednom covjeku iz Evrope,  proslavljenom turskom igracu Hidajetu Turkogluu...

„Sa svim igracima sam dobro, ali mi je zaista puno pomogao Hido Turkoglu koji govori naš jezik. Družili smo se i van terena, pokazivao mi je grad. Ucio me je nekim stvarima iz NBA lige, pošto on ima veliko iskustvo igranja u najjacoj ligi svijeta. Vec 13 godina igra ovdje, istice Vucevic.

Pored tako velikih zvijezda NBA – poput LeBrona, Vejda, Hauarda, Brajanta, Garneta i ostalih - teško je naci prostora, ali ne vrti se sve oko njih, i nije sve u statistici. Još jedan u nizu sjajnih meceva imao je protiv Indijane, a trener Žak Von je otvoreno kazao da je ekstremno ponosan na njega. "Nikola je nevjerovatno je spreman, konstantno napreduje i ekstremno sam ponosan na njega", izjavio je Von, trener Orlanda. Sam Vucevic napominje da ga je u igri oslobodila trenerova otvorenost i neka vsrta skoro drugarskog odnosa.

„Radi se o zaista odlicnom mladom treneru, ovo mu je prva godina u NBA ligi. Ono što mi se svida kod njega je – upravo odnos sa igracima, dosta otvoren odnos, skoro drugarski; sa njim možete razgovarati o svemu. Što god mislimo da može da se uradi drugacije, odemo kod njega i to mu saopštimo. Takode, važno je da vrši dodatan pritisak na igrace, samo nam kaže dajte maksimum na terenu, i - ako to ispunite - nece biti problema“, objašnjava Vucevic.

2301vucevicibrajantBorba gladijatora: NBA igraci su pod stalnim „prismotrom“ americkih medija. Istom je pažnjom obasut i Nikola Vucevic; puno je televizijskih priloga; americki mediji imaju samo rijeci hvale za momka koji dolazi iz jedne male Crne Gore.

-Komentari su uglavnom pozitivni. Naravno, drugacije bi bilo da sam iz Amerike, sigurno da bi bilo i više komentara. Ali, novinari i mediji ovdje su veoma korektni prema meni, gotive me pa do sada nijesam imao nikakvih problema. To je izuzetno važno, jer kao strancu nije se tako lako izboriti za dobar status ovdje, prica Vucevic.

Pod obrucima je tokom posljednje dvije godine vodio veliku borbu za brojnim NBA zvijezdama, igracima iskusnijim, neki su i fizicki jaci, ali se, kaže, nikad nije obrukao. A najteže bilo mu je protiv novog clana Los Andeles Lejkersa.

- Izdvojio bih Dvajta Hauarda. Mnogo je teško igrati protiv njega, jer je jako dominantan, iako još nije skroz spreman, tek se oporavio od povrede. Bilo je teško, mada mislim da sam dobro odigrao tu utakmicu. Bio sam posebno motivisan -igrati protiv Lejkersa nije mala stvar; legende su NBA, po igracima jedna su od najboljih ekipa a uspjeli smo da ih savladamo. Pomenuo bih još jednog igraca protiv kojeg sam imao problema - Al Džeferson iz Jute. Vrlo nezgodan centar za cuvanje; thnicki je veoma potkovan, težak za cuvanje. Naravno, posebno cijenim zemljaka Nikolu Pekovica sa kojim sam vodio veliku brobu, jer je on veoma jak. Mnogo sam se istrošio dok sam ga cuvao. Odigrali smo dva meca – jedan je bio, što se mene tice, odlican, u drugom baš i nijesam blistao, kaže Vucevic.

2301vucevicpekovicDva crnogorska centra, prica Nikola – uprkos brojnih obaveza i napornih putovanja - nadu vremena da se druže i razmijene mišljenja. ’’Kad smo igrali u Orlandu, oni su došli dan ranije, što je i obicaj u NBA ligi. Bili smo Nikola i ja na veceri, imali smo prilike da se ispricamo. Inace, cujemo se cesto telefonom, razmjenjujemo mišljenja nakon meceva, prica Vucevic.

Govoreci o ambicijama u NBA, Vucevic se nada da ce se Orlando domoci plej ofa. Ove sezone Magicni su na skoru od 14 pobjeda i 25 poraza.

-Voljeli bismo da izborimo plej-of, mada je to sada jako teško jer smo imali seriju od deset meceva bez pobjede. Ipak, boricemo se do kraja, mislim da imamo još neke šanse. Cilj nam je da se domognemo osmog mjesta i izborimo narednu fazu takmicenja. Na kraju, važno je da dobijemo što više utakmica, jer imamo veoma dobru ekipu. Imali smo problema sa povredama, mladi smo dosta, samo treba vremena da se uigramo, objašnjava Vucevic.

Šanse crnogorske reprezentacije: Još pola godine ostalo je do Evropskog prvenstva u Sloveniji. Crnogorski košarkaši su briljirali u kvalifikacijama, a mnogi su mišljenja da ukoliko dvojica Nikola nastave sa fenomenalnim pratijama u NBA, za „crvene“ na šampionatu Starog kontinenta nema zime.

- Ima puno do prvenstva, više od pola godine. Najbitnije je da svi ostanemo zdravi, ne samo Pekovic i ja nego svi igraci. Prošle godine nijesmo igrali nas dvojica, a momci su napravili takav sjajan rezultat u kvalifikacijama, deset pobjeda bez ijednog poraza. Ukoliko se svi igraci iz kvalifikacija odazovu pozivu selektora, ukoliko nas mimoidu povrede i svi budu zdravi - plus ja i Pekovic - vjerujem da cemo imati mocnu ekipu, koja može napraviti dobar rezultat u Sloveniji, optimista je Vucevic.

Uz pomoc interneta, crnogorskih medija, Vucevic redovno prati dešavanja u svojoj državi, narocito svoj bivši klub - Buducnost Voli.

’’Pratim Buducnost redovno, svaki dan ulazim na internet i pratim rezultate, ali i sva dešavanja u Crnoj Gori. Cujem se cesto sa bivšim igracima iz Buducnosti. Jedan od mojih najboljih drugova je Vladimir Mihailovic, sa kojim sam u kontaktu skoro svaki dan. Drago mi je da igraju dobro. Skoro cijela ekipa je promijenjena, a veoma brzo su se uigrali. Dejan Radonjic je još jednom pokazao da je odlican trener. Svake godine dobije skoro novu ekipu, a uvijek pravi odlicne rezultate. A to nije nimalo lako. Nadam se da ce nastaviti u tom ritmu’’, porucio je na kraju razgovora za Portal Analitika clan Orlanda i reprezentativac Crne Gore Nikola Vucevic.

Bojan ŠUKOVIC

Portal Analitika