Abiznis

Partneri iz Češke zainteresovani za rekonstrukciju željezničke stanice u Podgorici

2201zicgČeške kompanije su pokazale interesovanje za realizaciju projekta iz oblasti željezničkog saobraćaja u Crnoj Gori, kazala je ambasadorka Republike Češke Hana Hubačkova danas nakon razgovora sa predsjednikom Odbora direktora ŽICG dr Rešadom Nuhožićem o budućim planovima saradnje, saopšteno je iz Željezničke infrastrukture Crne Gore.

Partneri iz Češke zainteresovani za rekonstrukciju željezničke stanice u Podgorici
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednik Nuhodžić predstavio je projekte Željezničke infrastrukture, u prvom redu remont kolosijeka na pruzi Vrbnica - Bar kao i sanaciju tunela, mostova i klizišta kako bi se trajno riješilo pitanje sigurnosti i bezbijednosti na ovoj pruzi. Na sastanku je Nuhodžić inicirao i pitanje elektrifikacije pruge od Podgorice prema Albaniji, čijom bi realizacijom željeznička mreža Crne Gore bila u potpunosti elektrificirana. Takođe, predstavio je strateške projekte, prije svega izgradnju nove željezničkepruge Pljevlja – Bijelo Polje – Berane – granica sa Kosovom, čiju je izradu Studije opravdanosti i Idejnog rješenja finansirala Željeznička infrastruktura sa 315.000 eura i koja se očekuje do kraja avgusta ove godine. Predstavio je i realizaciju Projekta izgradnje pruge Čapljina – Trebinje – Nikšić, čija je izrada studije izvodljivosti završena shodno potpisanom Memorandumu o zajedničkim aktivnostima na izradi projektno-studijske dokumentacije za povezivanje željezničkom prugom Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Ambasadorka Hubačkova istakla je da postoji veliko interesovanje čeških kompanija za realizaciju projekata iz oblasti željezničkog saobraćaja u Crnoj Gori, za šta imaju podršku Vlade Republike Češke, kao i Češke eksportne banke. Prema riječima ambasadorke Hubačkove, češki partneri zainteresovani su za rekonstrukciju stanice u Podgorici na komunikacionom i bezbjednosnom nivou, za šta već imaju obezbijeđena sredstva.

Iz ŽICG podsjećaju da je projekat rekonstrukcije i elektrifikacije pruge Nikšić – Podgorica realizovan je u saradnji sa Vladom Republike Češke i češkim partnerima, konzorcijumom ŽS Brno i AŽD Praha, za čiju je realizaciju iz sredstava Češke eksportne banke obezbijeđeno 59,5 miliona eura.

2201zicg1

Foto: zicg.me

Portal Analitika