Društvo

MIDT: Građani da provjere svoj status u biračkom spisku

okbirackispisakMinistarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije pozvalo je sve zainteresovane građane da provjere svoj status u biračkom spisku i prijave eventualne nepravilnosti u svojim opštinama.

MIDT: Građani da provjere svoj status u biračkom spisku
Portal AnalitikaIzvor

Iz Ministarstva su naveli da, u skladu sa zakonom, biračke spiskove vode opštine, a te podatke informatički objedinjuje Ministarstvo u Centralni birački spisak, što se u kontinuitetu radi od 15. oktobra prošle godine, od održavanja prethodnih izbora.

Posljednje izmjene imena i prezimena u biračkim spiskovima rezultat su promjene ličnih podataka, ali i usaglašavanja sa podacima iz lične karte birača, prenosi MINA.

Iz Ministarstva pojašnjavaju da se broj od oko četiri hiljade izmjena u imenima i prezimenima građana u biračkom spisku prvenstveno odnosi na promjene bračnog stanja, kao i usklađivanje načina upisa imena i prezimena sa podacima iz lične karte birača – na primjer, izmjene u upisu imena i prezimena u kojima je slovo „đ“ u biračkom spisku bilo upisano kao „dj“.

„Ovo ažuriranje je upravo urađeno radi eliminisanja svih nedosljednosti u evidencijama prilikom glasanja, odnosno neusaglašenosti podataka iz lične karte sa podacima na izvodu iz biračkog spiska i to je transparentno prikazano u numeričkom prikazu“, kaže se u saopštenju.

Podaci se, dodaje se, u kontinuitetu analiziraju, dopunjuju u cilju što ažurnije evidencije o biračima i te promjene prikazuju se numeričkim prikazom.

Promjene, kako je pojašnjeno, vrše opštine, pojedinačno i u ovom periodu opštine Herceg Novi i Bijelo Polje su izvršile najviše promjena te vrste.

Iz Ministarstva su naglasili načaj kontinuiranog ažuriranja Centralnog biračkog spiska i podsjetili da je, kako su rekli, tako „ažurna, kvalitetna i transparentna baza bila osnovni preduslov za uspješno održavanje parlamentarnih izbora 14. oktobra, koji su po ocjenama OEBS/ODIHR-a sprovdeni u skladu sa zakonima Crne Gore i međunarodnim standardima za demokratske izbore“.

„Pozivamo sve zainteresovane građane da provjere svoj status u biračkom spisku ličnim uvidom u opštinama, putem internet sajta www.biraci.me, ili slanjem matičnog broja SMS-om na 067 17 11 11, i da o eventualnim nepravilnostima informišu jedinice lokalne samuporave u svom mjestu prebivališta“, naveli su iz Ministarstva.

Oni podsjećaju da biračke spiskove vode opštine, a oni se zatim objedinjavaju u Centralni birački spisak, koji sadrži sve podatke iz opštinskih biračkih spiskova i dostupan je parlamentarnim strankama i podnosiocima potvrđenih izbornih listi.

 

 

Portal Analitika