Politika

EP: Usvojen Nacrt rezolucije o Crnoj Gori

okepKomitet za vanjske poslove Evropskog parlamenta usvojio je danas amandmane na Nacrt rezolucije o napretku Crne Gore, u kojima su poslanici pozdravili mjere jačanja pravosudne efikasnosti i pozvali na povećanje transparentnosti sudskih procesa.

EP: Usvojen Nacrt rezolucije o Crnoj Gori
Portal AnalitikaIzvor

Poslanici su na Nacrt rezolucije, izvjestioca Čarlsa Tanoka, podnijeli 92 amandmana, a osam “kompromisnih” jutros je usvojeno. Od 51 poslanika jedan je glasao protiv. Poslanici EP će se o Rezoluciji izjasniti u martu.

Prema saznanjima agencije MINA, poslanici su pozdravili mjere jačanja pravosudne efikasnosti, ali su pozvali da se poveća transparentnost sudskih procesa, istakavši nepostojanje mjera za maloljetničko prestupništvo.

Poslanici su konstatovali prisustvo korupcije i ohrabrili Vladu da sprovede antikorupcijske i mjere u vez sa konfliktom interesa, uključujući i novi Zakon o finasiranju političkih partija.

Pozvali na osiguranje i promociju medijskog pluralizma i slobode izražavanja.

Parlamentarci su pozdravili otvaranje pregovora Crne Gore i napredak prepoznat u Izvještaju Evropske komisije, kao i mirno, slobodno i fer organizovane izbore, navodeći da je izborno zakonodavstvo uglavnom u sladu sa preporukama OEBS-a i Venecijanske komisije.

 

 

Portal Analitika