Abiznis

CANU realizovala sve preporuke DRI

canuslajdVrhovna državna revizija je krajem jula prošle godine dala uslovno mišljenje na finansijski izvještaj CANU za 2011. i negativno mišljenje na usklađenost poslovanja institucije sa propisima.

Crnogorska akademija nauka i umjetnosti (CANU) realizovala je svih 10 preporuka Državne revizorske institucije (DRI), saznaje Portal Analitika.

CANU realizovala sve preporuke DRI
Portal AnalitikaIzvor

CANU se u izvještaju o preduzetim radnjama po preporukama DRI, u koji je Portal Analitika imao uvid, između ostalog obavezala da će iznos neutrošenih sredstava na kraju fiskalne godine, potrošnju i stanje na dan sastavljanja izvještaja prikazati u izjavi o načinu utroška sredstava nakon isteka fiskalne 2012. godine, te da će sopstvene prihode, prihode od donacija i kamata za 2012. na oročena sredstva donacija prikazati u izvještaju o novčanim tokovima.

Vrhovna državna revizija je krajem jula prošle godine dala uslovno mišljenje na finansijski izvještaj CANU za 2011. i negativno mišljenje na usklađenost poslovanja institucije sa propisima.

Prema nalazu DRI, CANU u izvještaju o novčanim tokovima nije prikazala 16,4 hiljada eura sopstvenih prihoda, niti je objelodanila pet hiljada eura prihoda od donacija kao ni 38,5 hiljada eura prihoda od kamata na oročene depozite. Vrhovna državna revizija je konstatovala da su sopstveni prihodi od prodaje knjiga, otkupa tenderske dokumentacije i kamata na 700 hiljada oročenih depozita kod Podgoričke banke Sosiete ženeral morali biti prikazani u izvještaju. Depozit je formiran od sredstava od donacija i 282 hiljade eura neutrošenog novca iz budžeta od projekta ”Crna Gora u 21. stoljeću - eri kompetitivnosti”. U izvještaju koji potpisuje član Senata DRI mr Branislav Radulović upozoreno je da je plan javnih nabavki za 2011. usvojen krajem marta iste godine, što nije u skladu sa zakonom.

Budžetom za 2011. za finansiranje rada CANU opredijeljeno je 1,38 milion eura, od čega je utrošeno 99,3 odsto. Prema glavnoj knjizi trezora, na ostale naknade (akademijski dodaci) potrošeno je 508 hiljada, a na zarade zaposlenih u stručnoj službi 140 hiljada eura. Prilikom utvrđivanja iznosa akademskih dodataka nije obračunavan porez na dohodak. Na ugovorene usluge akademija je utrošila 400 hiljada, ili 29 odsto godišnjeg budžeta.

Što se tiče 282 hiljade eura koje je akademija po preporuci DRI trebalo da vrati u Konsolidovani račun trezora, CANU je navela da je sa Ministarstvom finansija dogovoreno da se novac ne vraća u državnu kasu, već da se za isti iznos smanji budžet akademije za ovu godinu na poziciji “konsultantske usluge, projekti i studije”.

CANU je naglasila da će budžetska sredstva koristiti namjenski i evidentirati ih u skladu sa Pravilnikom o jedinstvenoj klasifikaciji računa za budžet Republike.

“CANU je za 2012. godinu u potpunosti ispoštovala preporuku da ne vrši avansna plaćanja. Akademija je na isplaćena sredstva za akademijske nagrade u 2012. obračunala i platila porez u skladu sa Zakonom o porezu na dohodak fizičkih lica. Takođe, akademija je prije godinu dana imenovala osobu zaduženu za uspostavljanje, sprovođenje i razvoj finansijskog upravljanja i kontrola u CANU. Akademija je u 2012. nastojala da u oblasti javnih nabavki postupa u skladu sa zakonom- u predlogu novog pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji predviđeno je posebno radno mjesto službenika za javne nabavke”, precizirano je u izvještaju o preduzetim radnjama po preporukama DRI.

U dokumentu se napominje da su u CANU očekivali da će jedna od preporuka biti da se budžetska sredstva ubuduće dodjeljuju akademiji kao transfer- grant, “kako bi se ona racionalnije i jednostavnije usmjeravala za djelatnosti CANU koje se finansiraju iz državne kase”.

Portal Analitika