Abiznis

Agrokor među najvećim na svijetu

todoricMeđu 250 najvećih trgovinskih lanaca na svijetu našla se i hrvatska kompanija Agrokor, koja se takođe uvrstila i na listu 50 najbrže rastućih trgovačkih lanaca.

Agrokor među najvećim na svijetu
Portal AnalitikaIzvor

Hrvatska kompanija zauzima 226. mjesto na ovoj prestižnoj listi, dok zahvaljujući prosečnom godišnjem rastu koji je u razdoblju od 2006. do 2011. godine iznosio 16,1 posto, Agrokor se plasirao i na 31. poziciju među 50 najbrže rastućih trgovačkih lanaca na svijetu, prenosi internet portal Poslovni dnevnik.

Prema tradicionalnom godišnjem istraživanju "Globalna snaga maloprodaje", koje sprovodi ova konsultantsko-revizorska kompanija, ukupni prihodi 250 najvećih trgovačkih lanaca na svijetu u prošloj fiskalnoj godini dosegli su četiri hiljade milijardi dolara.

Iz Deloita kažu kako prihodi najvećih trgovačkih lanaca na svijetu, medju kojima se našla i Agrokorova maloprodaja, uprkos ekonomskoj krizi bilježe rast.

Najveći trgovački lanci zabilježili su rast prihoda od pet odsto, ponajviše zahvaljujući tržištima zemalja u razvoju. Najveći doprinos rastu dale su zemlje Bliskog istoka, Južna Amerika i zemlje pacifičkog dijela Azije (bez Japana).

 

Portal Analitika