Svijet

Tužio Oksford koji ga je odbio jer nema novca za izlaske

University_of_OxfordStudent Demien Šenon tužio je britanski Univerizet Oksford, tvrdeći da je diskriminisan jer nema dovoljno novca za luksuzne večeri u najelitnijim restoranima u koje odlaze studenti ovog prestižnog univerziteta.

Tužio Oksford koji ga je odbio jer nema novca za izlaske
Portal AnalitikaIzvor

Iako je primljen na oksfordski koledž Sent Hju ovaj dvadesetšestogodišnjak tvrdi da nije mogao da se upiše s obzirom na to da nije mogao dostaviti dokaz o tome da ima dovoljno finansijskih sredstava za studiranje.

- Šenon tvrdi da je fakultet odbio njegov zahtjev za upis na master studije, ne zbog toga što nije mogao platiti troškove smještaja, već zbog toga što nije dovoljno bogat da prati društveni život svojih kolega i odlazi u luksuzne restorane, objavili su strani mediji – prenosi bosanski portal Klix.

Prema politici Oksforda, svaki student godišnje plaća blizu 20 hiljada dolara za troškove životu, u koje su uključeni troškovi zakupa smještaja, komunalija, hrane i drugo.

Ovaj mladić je tužio poznati univerzitet s obrazloženjem da nije imao novca da prati svoje bogate kolege, ali da je mogao dokazati da je zakup smještaja koji on plaća ispod prosjeka i da na taj način ima dovoljno sredstava za normalan život. Ipak ovo mu nije pomoglo jer je njegov zahtjev za upis odbijen.

„Oxford je ovim pokazao da oni koji ne mogu sebi priuštiti ručak sa kolegama i izlaske na ista mjesta gdje oni izlaze, nisu pogodni za upis“, naveo je Šenon optužujući zaposlene na Univerzitetu Oksford za elitizam, ekskluzivnost i davanje privilegija – stoji na Klix.ba.

Koledž Sent Hju se povodom optužbi Demiena Šenona oglasio tvrdeći da je prema njihovim standardima neophodno da svaki student ima dovoljno novca da završi studije.

Foto: mladiinfo.com

Portal Analitika