Abiznis

Potrošačima koji ostanu bez napajanja strujom biće umanjeni računi

dalekovodslajdPravilnik, prema saznanjima Portala Analitika, podrazumijeva direktno umanjenje računa svim potrošačima koji, zbog raznih razloga, ostanu bez napajanja električnom energijom. Dokument, zbog složenosti će biti tek predstavljen na jesen i od tada bi mogao da se primjenjuje.

Potrošačima koji ostanu bez napajanja strujom biće umanjeni računi
Portal AnalitikaIzvor

 

Regulatorna agencija za energetiku priprema Pravilnik o kvalitetu snabdijevanju električnom energijom, kojim će biti obuhvaćena i metodologija izračunavanja štete onim potrošačima koji nemaju uredno i kvalitetno napajanje strujom, saznaje Portal Analitika.

U izradu tog veoma složenog dokumenta sa analizama su uključeni strani eksperti, energetski subjekti -operatori prenosa i distribicija tj Elektroprivreda i Crnogorski elektroprenosni sistem.

Pravilnik, prema saznanjima Portala Analitika, podrazumijeva direktno umanjenje računa svim potrošačima koji, zbog raznih razloga, ostanu bez napajanja električnom energijom. Dokument, zbog složenosti će biti tek predstavljen na jesen.

Ova tema je dobila na aktuelnosti budući da gradovi Andrijevica i Plav sedam dana nijesu imali napajanje električnom energijom, dok su kolašinski hoteli pretrpjeli veliku štetu zbog nedostatka električne energije. Ovakve pravilnike imaju sve zemlje EU.

Vlada je podsjetimo, krajem prošle godine donijela Nacionalni plan zaštite potrošača do 2015.godine.

- Regulatorna agencija će sve više biti uključena u zaštitu potrošača. U tom pravcu pripremit će se strategija za zaštitu malih potrošača energije kao što su domaćinstva kako bi se osiguralo bezbjedno i nesmetano snadbijevanje energijom. Pružiće se informacije korisnicima energije o njihovim pravima u pogledu snadbijevanja, cijena i izvora energije na javno pristupačan način, na primjer, preko naših internet portala. Ovo će pokriti osnovne teme kao što su pravo na prigovor i žalbu, pravo na promjene dobavljača pravo na informaciju o cijenama, ponudama, uslovima isporuke i izvorima energije. Takođe će se objaviti cijene energije i ponude na tržištu na sajtu regulatora kako bi se omogućilo jednostavno i slobodno poređenje različitih dobavljača energije.  Sarađivat će se sa jedinicama lokalne uprave koje su nadležne za socijalne poslove za razvoj tarifa za snabdijevanje ugroženih potrošača energije, kaže se u Nacionalnom planu zaštite potrošača.

Portal Analitika