Društvo

Klizište survalo put do Limljana

virlimljanivijestPokrenula su se velika klizišta u crmničkom selu Limljani i potpuno od matičnog Virpazara odvojila ovo naselje sa tridesetak domaćinstava. Na nekoliko lokacija put se survao niz padinu ili je oštećen do neupotrebljivosti, tako da je komunikacija vozilima od Donjeg kraja i sredine sela do škole, prodavnica i svega potrebnog za normalan život stanovnika ovog dijela barske opštine, gotovo onemogućena. U posljednja dva dana, jedini način da Limljani kolima dođu do Virpazara, od koga su, inače, udaljeni pet minuta vožnje, jeste višekilometarski odlazak za Bar, planinskim putem preko Sutormana. Druga alternativa je voz, javlja barinfo.

Klizište survalo put do Limljana
Portal AnalitikaIzvor



Na lokalitetu Bujaci najteže je stanje. Seljane i rijetke namjernike dočekuje prizor kao iz naučno-fantastičnih filmova - asfalt u dužini od sto metara je podignut, zgužvan i izmrvljen, a zemlja je “krenula” niz padinu, skupa sa drvećem i žbunjem. U velikim rupama u glavnom seoskom putu ka Virpazaru uočavaju se dva sloja asfalta, pijesak i zemlja, sve kao nožem isječeno.

Stotinjak metara od ovog klizišta je drugo, na istom lokalitetu, koje se pojavilo juče u popodnevnim satima. Asfalt je pukao i izdigao se iznad tla, a rasjedlina raste velikom brzinom, prekidajući tako i tzv. Donji put koji vodi pored željezničke pruge do Virpazara.

“Sinoć sam nekako prošao Donjim putem oko 19 sati, ali već jutros se ne može automobilom. Mještani se samoorganizuju i miču djelove asfalta krampama, ne bi li nekako izravnali put, ali je to kratkog daha, jer bukvalno svakim satom klizište radi”, kaže za DN Neđeljko Ivanović, žitelj Limljana.


virlimljaniveca
Veliki dio puta nestao je i sa lokaliteta Grabovik, na granici Limljana i Boljevića. Klizište je sanirano prošle godine, ali je ponovo “proradilo” ove jeseni, pa je u novembru nanešen novi sloj šodera i asfalta. Ispostavilo se da je i to bilo kratkog daha, jer od prije četiri dana, i ovdje dio puta ide niz stranu.

“Do sada smo do Virpazara mogli doći barem regionalnim putem Bar – Virpazar, preko Sutormana, ali odnedavno, i on je van funkcije, jer se aktiviralo klizište kod stare škole u Boljevićima. Sreća je što je raspust, pošto kombi ne bi mogao doći po djecu da ih vodi u školu. Nadamo se da se niko neće teško razboljeti, jer ih ne možemo povesti kod doktora”, objašnjava Ivanović, napominjući da se otvara novo klizište blizu kuća Sjekloća i Ivanovića, te da je ugrožen zid od četiri metra visine.

Žitelji Limljana koje smo sreli na licu mjesta, ogorčeni su, kažu, na lokalnu vlast i mjesnu zajednicu, jer “ne čine ništa, a stvar je alarmantna”. “Javili smo da smo odsječeni još u petak, a još uvijek nema nikoga ni da obiđe selo i puteve. Kada će krenuti sa radovima i poslom, to niko ne zna”, ističu mještani gotovo u glas.

Predsjednik MZ Đuro Marković ove optužbe odbacuje kao “apsolutno neosnovane”. “U petak, u 22 sata, primio sam dojavu da su klizišta odnijela put, i već sjutradan, iako je bila neradna subota, šef mehanizacije JP Komunalne djelatnosti je obišao lokalitete i podnio izvještaj u kome se jasno navodilo da intervencija prevazilazi njihove mogućnosti. Na teren je u ponedjeljak izašla komisija koju su činili predstavnici Opštine Bar i JP Komunalne djelatnosti, pa očekujemo njen izvještaj, nakon čega će se vidjeti na koji će način i kada biti reagovano”, kaže Marković.

Dok komisija ne odradi svoj posao, žitelji Limljana čekaju. A nove kiše padaju, i klizišta “rade”.

 

(barinfo, tekst i foto: Željko MILOVIĆ)

Portal Analitika