Društvo

70 godina od “krvavog kola” na Trgu Nikole Đurkovića i pogibije na Podima

majaBorci- Na posebno svijetloj stranici sa datumom 21. januar 1943. godine ispisana su imena narodnih heroja Nikole Đurkovića i Sava Ilića i prvoboraca Stijepa Šarenca i Danila - Daša Pavičića. Herojski su položili svoje živote na ovom mjestu u obruču italijanskih vojnika, antikomunista-četnika i nacionalista - kazala je na Podima, iznad Hreceg Novog, predsjednica opštine Kotor, Marija Maja Ćatović, prenosi Radio Jadran.

70 godina od “krvavog kola” na Trgu Nikole Đurkovića i pogibije na Podima
Portal AnalitikaIzvor

U tom mjestu obilježeno je 70 godina od pogibije neustrašivih proletera u organizaciji Saveza udurženja boraca NOR-a i antifašista Crne Gore, Odbora Kotora, Tivta i aktivista iz Herceg Novog. Delegacija je sa Marijom Ćatović položila vijenac na mjesto pogibije. Kasnije je na Savini stavljeno i cvijeće na spomen kosturnicu narodnih heroja Nikole Đurkovića i Sava Ilića i prvoboraca Daša Pavičića i Stijepa Šarenca.

- U zoru 21. januara prije 70 godina oko 300 neprijateljskih vojnika, Italijana i četnika napravilo je obruč oko kolibe u kojoj su bili Nikola, Savo, Stijepo i Dašo. Neravnopravna i neočekavana borba. Bombama pokušavaju probiti obruč. Ginu Dašo Pavičić i Stijepo Šarenac. Savo Ilić se vraća ranjen u kolibu. Sa Nikolom Đurkovićem nastavlja borbu, zajedno pale partizansku arhivu i uskoro ginu. Savo Ilić u novom proboju, Nikola Đurković bacajući posljednju bombu na neprijatelje. Dugo, zapisao je hroničar, nijesu okupatori i domaći izdajnici smjeli da priđu hrabrim proleterima, čija su tijela kasnije izložili na trgu u Herceg Novom uz veselje svih koji su u akciji učestvovali. Jedan fotograf je kradom snimio od naroda nazvano ,,krvavo kolo" koje su igrale sluge okupatora veseleći se likvidaciji četvorice čelnih komunista i partizana ovog kraja - podsjetila je Marija Maja Ćatović.

ploca21

Potpredsjednik Saveza udruženja boraca NOR-a i antifašista Crne Gore Ljubomir Sekulić, najavio je da će u ovoj godini jubileja, biti obilježeno 70 godina od važnih događaja u NOR-u i revoluciji, velikih epopeja na Neretvi, Sutjesci, Jajcu.

- Danas zahvaljujući tome da imamo antifašističku vlast u Crnoj Gori, nama je svestrano omogućeno da možemo da razvijamo svoju djelatnost - kazao je Sekulić.

U čemu se onda danas razikuju aktivnosti druge boračke organizacije koja se deklariše da je jugoslovenska, kao i da je antifašistička? Njena delegacija iz Herceg Novog je takođe danas položila vijenac na Podima.

- Suštinski mi imamo samo autentičnu organizaciju Saveza boraca koja datira od 1948. godine, koja je aktivna i jedino u sistemu priznata kao organizacija. Ova druga organizacija jeste registrovana kao nevladina organizacija, ali ona je ustvari utemeljena na politici Slobodana Miloševića, one politike koja je doživjela poraz. Tu je jedan broj upornih ljudi u tome da djeluje pod imenom Organizacija boraca-jugoslovenska opcija. Ali šta to znači danas? Mi bismo svi takoreći plakali za tom saveznom državom koliko smo je voljeli, međurim, realnost je da te države više nemamo i zašto se oni upravo imaju boriti? Oni se zalažu za to da ne treba da priznamo Kosovo, da ne uđemo u NATO-pakt..ali šta se to tiče boračke organizacije? Mi toj organizaciji i tim ljudima nudimo - dođite da se zajendo kao antifašisti borimo za dobro Crne Gore" - poručio je Sekulić.

borci2

Sekretar u Savezu udruženja boraca NOR-a i antifašista, Dragan Mitov Đurović kazao je za Radio Jadran da Crna Gora i Crnogorci nikada nijesu trgovali sa svetim parčetom zemlje koji se zove domovina.

- Crna Gora je u II Svjetskom ratu dala nemjerljiv doprinos pobjedi nad fašizmom, bila je i ostaje antifašistička zemlja, a antifašizam je jedan od stubova evropskog puta Crne Gore. To Evropa i svijet decenijama poštuju i to je jedna od "ulaznica" Crne Gore - kako je i kralj Nikola rekao "u krug prosvijećenih naroda" - u Evropsku Uniju.

S obzirom da je u Novom bilo pokušaja omalovažavanja tekovina Drugog svjetskog rata i antifašista, Đurović ističe da takve stvari nikada neće umanjivati oni koji znaju što znači biti slobodan.

"Ne voljeti svoju zemlju znači ne voljeti svoju majku, a ko ne voli svoju majku - sa njim ne treba ni razgovarati. Tekovine NOB-a se ne mogu omalovažavati - Savez udruženja boraca NOB-a i antifašista je uputio nedvosmislene poruke - antifašizam ostaje trajni i vjekovni put Crne Gore".

 

Portal Analitika