Svijet

Počeo Obamin drugi predsjednički mandat

obama21Američki predsjednik Barak Obama položio je danas zakletvu na ceremoniji ispred Kapitol Hila u Vašingtonu, čime je započeo drugi predsjednički mandate, prenose svjetske agencije.

Počeo Obamin drugi predsjednički mandat
Portal AnalitikaIzvor

Obama je zakletvu položio ponovivši riječi predsjednika Vrhovnog suda Džona Robertsa da se “svečano zaklinje da će vjerno vršiti dužnost predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i da će najbolje što može čuvati, štititi i braniti Ustav Amerike”.

Obama je zakletvu kao 44. predsjednik SAD položio na platformi ispred zgrade američkog Kongresa s rukom položenom na dvije biblije - jednu koja je pripadala Martinu Luteru Kingu i drugu koja je pripadala Abrahamu Linkolnu.

Uvođenje Kingove Biblije ima poseban značaj, jer se inauguracija održava 21. januara, na rođendan lidera borbe za crnačka prava, koji je prije 50 godina, ispred Linkolnovog memorijalnog spomenika, održao čuveni govor “Ja imam san”, koji je u Americi državni praznik, prenosi Tanjug.

Američki predsjednik koji je prvi Amerikanac afričkog porijekla izabran na tu funkciju, prethodno je u nedjelju položio zakletvu na privatnoj ceremoniji u Bijeloj kući.

Pristalice Obame od jutros su počele da se skupljaju ispred Kapitol hila, oko Bijele kuće i duž puta kojim će kasnije proći parada.

Inauguraciju prate jake mjere bezbjednosti, uključujući šest hiljada policajaca, pripadnika FBI i agenata Tajne službe i parkirana oklopna vozila i autobuse kojima su blokrani veći putevi.

Na platformi iza predsjednika svečanoj ceremoniji su, među ostalima, prisustvovali bivši demokratski predsjednici Džimi Karter i Bil Klinton, kao i državni sekretar Hilari Klinton.

Obama je drugi mandat osvojio pobijedivši na novembarskim izborima predsjedničkog kandidata reublikanaca Mita Romnija.

Svečanost polaganja zakletve je počela muzikom benda američkih marinaca, kao i pozdravnim govorom demokratskog senatora iz Njujorka Čaka Šumera.

Prije Obame, zakletvu je položio potpredsjednik Džo Bajden, dok je cijeli program ispred zgrade Kongresa posmatralo više stotina hiljada okupljenih ljudi.

obamaBijonse
Portal Analitika