Društvo

IJZ: Porastao broj slučajeva oboljenja sličnih gripu

docelijeceslokU Crnoj Gori se, tokom prošle sedmice, povećao broj registrovanih slučajeva oboljenja sličnih gripu, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje, prenosi Mina.

IJZ: Porastao broj slučajeva oboljenja sličnih gripu
Portal AnalitikaIzvor

“U Crnoj Gori se u trećoj nadzornoj sedmici (14 - 20. januar), u odnosu na prethodnu, bilježi porast broja registrovanih slučajeva oboljenja sličnih gripu (ILI). Registrovano je ukupno 208 oboljelih lica, sa incidencijom 33/100 hiljada stanovnika (stopa novooboljelih za jednu nedjelju)”, pojašnjava se u saopštenju.

Najveći broj oboljelih, kako navode iz Instituta, registrovan je u dobnoj grupi od 25 do 64 godine starosti.

“U cirkulaciji su prisutni virusi gripa tipa A - sojevi A(H1) i A(H3) i virus gripa tipa B. Geografska distribucija pokazuje da je najveći broj oboljelih registrovan u centralnom regionu. Broj laboratorijski potvrdjenih slučajeva influence A i B, u Crnoj Gori od 24. decembra prošle godine do 20. januara ove godine je 70”, dodaje se u saopštenju.

Iz Instituta podsjećaju da je u sezoni 2012/2013 do sada registrovan jedan slučaj obolijevanja od gripa sa smrtnim ishodom.

“U zemljama evropskog regiona u drugoj nadzornoj sedmici, registrovano je povećanje broja osoba sa simptomima koji liče na grip. Aktivnost gripa je i dalje u velikoj mjeri ograničena na zapadni dio evropskog regiona. U cirkulaciji su prisutni virusi gripa tipa A (sojevi A(H1N1) i A(H3N2)) i tipa B”, navodi se u saopštenju.

Iz Instituta napominju da je najefektivnija mjera prevencije gripa – vakcinacija i preporučuju da se sve osobe koje su u povećanom riziku od razvoja komplikacija vakcinišu. „Vakcina se može primiti u bilo koje vrijeme u toku trajanja sezone gripa.“

Oni pojašnjavaju da opšte mjere prevencije obuhvataju izbjegavanje bliskih kontakata sa oboljelim osobama, redovno pranje ruku i izbjegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta prljavim rukama, kao i redovno provjetravanje prostorija.

Te mjere uključuju i izbjegavanje boravka u zatvorenim prostorima gdje se nalazi veliki broj ljudi, praktikovanje dobrih navika, uključujući adekvatnu ishranu sa dosta svježeg voća i povrća, spavanje i fizičku aktivnost.

 

Portal Analitika