Društvo

EUROMOST: Prije 7 godina inžinjeri iz Srbije označavali nivo budućeg jezera

Nusret_Ali_pored_svog_plastenikaMještani sela Metanjac u Bijelom Polju tvrde da će gradnjom hidroelektrana na Limu ipak biti potopljen jedan dio crnogorske teritorije, a za to, kažu, imaju i dokaze, navodi se u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.

EUROMOST: Prije 7 godina inžinjeri iz Srbije označavali nivo budućeg jezera
Portal AnalitikaIzvor

Nusret Alić, mještanin Metanjca, otkriva da su inženjeri iz Beograda još prije nekoliko godina dolazili u to selo označavajući prostor koji će biti potopljen.

- Izvršili su snimanje i postavili su kolčeve tačno pored naših kuća i premjerili svaku kuću. Rekli su da će do tih oznaka biti taj poplavni talas u slučaju izgradnje hidroelektrana. Mi imamo razlog za sumnju, a to je činjenica da su prije oko 7 godina u to selo dolazili inžinjeri iz Srbije i da su čitav dan mjerili i postavili kote koje označavaju dokle ovo područje treba da se potopi. Te kote su postavljene kroz naselja Alića, ispod kuće Blaža Rakonjca i ide oko 800 metara do kuća Šefka, Ahmeta i Nijaza Kujovića. Inžinjeri su nam tada rekli da se potapa i Pobrežje koje se nalazi s druge strane, i da će nila biti kod kuće Sabaheta Bojadžića u Voljavcu na ušću Bistrice u Lim - istakao je Alić i dodao, da toga dana inžinjeri nijesu radili samo to, već i da su popisali sve njihove kuće koje su i premjerili, kvadraturu, imena i prezimena vlasnika.

- Rekli su nam da se potapa i magistrala, kao i most koji mi zovemo Kanjski most, koji se nalazi na magistralnom putu Bijelo Polje-Beograd. Potapa se i put koji vodi u selo Kanje kojem gravitiraju i sela Mioče, Dobrinje i Milovo. Rekli su nam i to da se izmješta magistrala i da će iću iznad Kanja, podno Mioča i Dobrinja i da će se polako spuštati prema Brodarevu - kazao je Alić.

Mještanima je obećano da će dobiti i adekvatnu novčanu naknadu za uništena imanja. Alić objašnjava da njihovo selo nije jedino koje bi pretrpjelo štetu.

- Onda su nam objasnili da će ta hidroelektrana da poplavi i susjedno selo Podbrežje. Isto su nam objasnili da će biti poplavljena magistrala i most na toj magistrali od koje ide put prema mjesnoj zajednici Kanje - dodao je on.

karta21

Izvršni direktor nevladine organizacije Euromost Almer Mekić, koji se jutros sastao sa mještanima sela Metanjac, pozvao je Ministarstvo održivog razvoja i turizma da ne sjedi skrštenih ruku.

- Samo bih poručio pomoćnici ministra za turizam i održivi razvoj Ivani Vojinović, kao i direktorici Agencije za zaštitu životne sredine Daliborki Pejović i njihovim ,,zelenim zvijezdama” da mi nećemo dozvoliti da se osnuje stručni tim koji će oni osnovati i koji će odlučivati o našim sudbinama iz njihovih kancelarija u Podgorici. Izborili smo se za ovu državu i nećemo dozvoliti da nas neko baci na milost i nemilost drugoj državi. Borićemo se zajedno sa mještanima. Oni moraju doći na teren i potpuno upoznati situaciju. Tek onda možemo pričati o nečemu i imati povjerenja u naše institucije. Ako se već formira stručni tim, u koji smo mi predložili da uđu i predstavnici sa sjevera Crne Gore da zajedno dođemo i da razgovaramo o ovom problemu i da saznamo sve detalje o posljedicama koje će imati područje bjelopoljske opštine ovom izgradnjom - istakao je Mekić.

Današnjem skupu u selu Metanjac prisustvovali su i predstavnici Koordinacionog Odbora za zaštitu očuvanja rijeke Lim iz Prijepolja.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma ranije je saopštilo da će formirati ekspertski tim, koji će pažljivo proučiti studiju o procjeni uticaja gradnje hidroelektrana na Limu kod Brodareva, na životnu sredinu.

Portal Analitika