Politika

Dablin: Crna Gora predstavlja najbolji primjer u procesu integracija

Pejovic_i_KrajtonIrska nastavlja da podržava agendu proširenja EU, posebno evropsku perspektivu Zapadnog Balkana, navodi se u saopštenju MVPEI dostavljenom Portalu Analitika.

Dablin: Crna Gora predstavlja najbolji primjer u procesu integracija
Portal AnalitikaIzvor

Državni sekretar za evropske integracije i glavni pregovarač ambasador Aleksandar Andrija Pejović boravi u dvodnevnoj posjeti Irskoj tokom koje je učestvovao na neformalnom sastanku ministara i državnih sekretara za evropske poslove država članica, Hrvatske, predstavnika Evropskog parlamenta i Evropske komisije, predstavnika država kandidata i potencijalnih kandidata za članstvo u EU, kao i predstavnika irskog nacionalnog parlamenta, izvršne vlasti Sjeverne Irske i Sekretarijata Savjeta.

Ambasador Pejović je imao bilateralni sastanak s ministrom za evropske poslove Republike Irske Lusindom Krajton, koja je istakla da Irska nastavlja da podržava agendu proširenja EU, posebno evropsku perspektivu Zapadnog Balkana, te da Crna Gora ostvarenim rezultatima predstavlja najbolji primjer u procesu integracija.

Glavni pregovarač je zahvalio na dosadašnjoj podršci i ukazao na važnost dalje intenzivne komunikacije i podrške, posebno u pogledu otvaranja dodatnih poglavlja tokom irskog predsjedavanja EU u prvoj polovini 2013.

Sagovornici su razmotrili potpisivanje Memoranduma o saradnji u oblasti evropskih integracija kojim bi bile stvorene pretpostavke za pružanje irske ekspertske pomoći u prenošenju znanja i iskustva o integracionom procesu i jačanja državne administracije u predstojećoj fazi procesa pristupanja EU.

Tokom posjete Dablinu, Pejović je imao susrete sa predsjednikom irskog parlamentarnog odbora za EU pitanja Majklom Heningom, kao i sa zvaničnicima EU i država kandidata zaduženim za EU poslove sa kojima je razmijenio mišljenje o planiranim aktivnostima i mogućim izazovima na evropskom putu. Posebne sastanke je imao s islandskim i turskim glavnim pregovaračima Stefanom Haukurom Johanesonom i Egemenom Baišom, kao i sa ministrom vanjskih poslova Litvanije Linasom Antanasom Linkevičijusom, s kojim je razgovarao o slijedećim koracima u drugoj polovini 2013. kada Litvanija preuzima predsjedništvo EU.

Na sastanku, koji je organizovan u okviru irskog predsjedništva EU, razmatrana su pitanja demokratske legitimnosti i odgovornosti, finansijski i ekonomski okvir, kao i pitanja proširenja EU.

Portal Analitika