Abiznis

USSCG: Antikrizne mjere se moraju sprovesti

0711srdjazasMjere štednje, koje uključuju i krizni porez na zarade, moraju se sprovesti u kratkom vremenskom roku, ocijenili su danas predstavnici Vlade, dok su iz sindikata poručili da bi trebalo sagledati i druge mogućnosti, prenosi Mina biznis.

USSCG: Antikrizne mjere se moraju sprovesti
Portal AnalitikaIzvor

Pomoćnik ministra rada i socijalnog staranja, Vesna Simović, kazala je nakon sastanka sa predstavnicima Unije slobodnih sindikata (USSCG), da je mjere štednje, među kojima je i krizni porez na zarade, neophodno preduzeti u kratkom vremenskom periodu.

“Te mjere će najduže trajati do kraja godine, ali u međuvremenu postoji mogućnost da se pronađu neki drugi, efikasniji modeli”, rekla je Simović.

Ona je nakon sastanka na kojem se raspravljalo o antikriznim mjerama saopštila da su se sa predstavnicima Unije složili da se u periodu koji slijedi moraju preduzeti mjere kako bi se obezbijedila stabilnost fiskalnog sistema u Crnoj Gori.

„Nije dovoljno da se zadržimo na onim mjerama koje su bile preduzimane u prethodnom periodu, nego moramo pronaći još neke modele kako bi naš fiskalni sistem bio održiv“, poručila je Simović.

Prema njenim riječima, socijalni dijalog mora se nastaviti, pa su iz Vlade predložili da se formiraju dvije komisije koje bi se bavile suzbijanjem rada na crno i analizom efekata primjene modela oporezivanja, progresivnog ili proporcionalnog.

“Od rezultata rada druge komisije opredijelićemo se za jedan od ta dva modela i ukoliko se on, kao mjera, pokaže bolji od kriznog poreza, svakako će biti primijenjen”, kazala je Simović.

Unija međutim insistira da se, prije povećanja poreza na zarade, moraju sagledati i neke druge mjere.

Generalni sekretar USSCG, Srđa Keković, smatra da se novac može uštedjeti i negdje drugo, odnosno da Vlada ne mora da poveća porez na zarade.

"Insitucije sistema moraju da budu efikasnije, odnosno moraju transparentnije da troše novac kako bi u budžetu bilo više prihoda" , zaključio je Keković.

U Uniji smatraju da se prvo moraju iskoristiti sve druge mjere na prihodnoj i rashodnoj strani, kojih ima dosta.

Portal Analitika