Politika

DF predložio rezoluciju o procesu integracija u EU

20-branko-radulovicPoslanik Demokratskog fronta (DF) Branko Radulović predložio je rezoluciju o načinu, kvalitetu i dinamici procesa integracija Crne Gore u Evropsku uniju (EU), kojom je predviđeno da parlament, tokom proljećnog zasjedanja, usvoji izmjene Ustava u cilju ostvarivanja nezavisnosti i profesionalnosti pravosuđa, prenosi Mina.

DF predložio rezoluciju o procesu integracija u EU
Portal AnalitikaIzvor

U rezoluciji koju je Radulović danas dostavio parlamentu navodi se da Skupština potvrđuje da je strateški državni interes brz i kvalitetan ulazak Crne Gore u EU kao punopravne, ugledne i uvažene članice.

Parlament će, kako se navodi, raditi na očuvanju multietničkih i multikonfesionalnih vrijednosti, jačajući i unapređujući ih na evropskim vrijednostima „do postizanja punog sklada“.

„Skupština ističe da je za uspostavljanja pravne države i vladavine prava u punom smislu, obezbjeđenje pravne sigurnosti i jačanja sistema zaštite ljudskih prava i osnovnih sloboda za sve, kao i za funkcionisanje tržišne privrede, preduslov efikasno i nezavisno pravosuđe, a sa tim i efikasna borba protiv korupcije i organizovanog kriminala“, kaže se u rezoluciji.

U tom smislu je, kako je pojašnjeno, neophodno izgraditi jasnu političku volju, odlučnost i potrebne reforme.

Naglašena je i neophodnost sprovođenja temeljnih ekonomskih reformi, stvaranja pretpostavki koje će zaustaviti sadašnje negativne trendove i obezbijediti dugoročni održivi razvoj i valorizacija resursa na najboljim evropskim primjerima, posebno domaćeg znanja.

Rezolucijom se naglašava da se mora povećati konkurentnost ljudskih resursa, radne snage i privrede, ostvariti trajni privredni rast, zadovoljenje kriterijuma iz Mastrihta „i ukupno sa tim osigurati blagostanje, punu socijalnu sigurnost i dobrobit svih građana“.

Usvajanjem rezolucije Skupština bi se obavezala da će tokom procesa pregovaranja štititi interese Crne Gore u onim segmentima i etapama gdje taj proces omogućava samo pregovaranje, i osigurati izuzeća i prelazna razdoblja za one djelove pravne tekovine koji će na taj način omogućiti zaštitu državnih interesa i ostvarivanje potrebne dinamike i kontinuiteta primjene.

Ističe se da je za kvalitet evropskih integracija izuzetno važno efikasno i profesionalno djelovanje državne i lokalne uprave, kao i aktivno učešće građana i konstituenata društva u tom procesu, transparentnost vođenja pregovora i kvalitetno i blagovremeno informisanje o svim efektima.

Navodi se da će Skuština, kao osnovni konstituent parlamentarnog sistema, središnji organ u sistemu vlasti i centralno mjesto gdje se uspostavlja i donosi opštedruštveni konsenzus, svojim djelovanjem dominantno doprinijeti ostvarivanju kvaliteta evropskih integracija i „ovih istorijskih ciljeva.

Rezolucijom je predviđeno da Skupština, u cilju ostvarivanja tih ciljeva, tokom proljećnog zasijedanja usvoji izmjene i dopune Ustava u vezi sa nadležnostima Skupštine i Vlade, sa ciljem uravnoteženja i jačanja nadzorne funkcije parlamenta u dijelu procesa evropskih integracija i načina prenosa dijela suverenih prava na međunarodne organizacije.

Na proljećnom zasjedanju Skupština bi trebalo da usvoji i zakone o Skupštini, Vladi i predsjedniku Crne Gore, na osnovu izmjena i dopuna Ustava i propisanih nadležnosti, kao i zakon o odnosu Skupštine i Vlade Crne Gore u vezi sa poslovima EU.

„Sa jasno definisanim načinom donošenja i usvajanja pregovaračkih platformi i strateških dokumenata, kontrolom procesa, procesom usklađivanja domadeg zakonodavstva sa pravnom tekovinom EU u fazama usvajanja, implementacije i sprovođenja, instrumentima i indikatorima koji će direktno i blagovremeno ukazivati na kvalitet i intenzitet procesa“, precizirano je u Rezoluciji.

Skupština bi, kako je predviđeno, na tom zasjedanju trebalo da usvoji i izmjene i dopune Ustava, u cilju ostvarivanja nezavisnosti i profesionalnosti pravosudnih organa i nezastarijevanja krivičnih djela organizovanog kriminala i korupcije.

Predviđeno je i donošenje izmjena zakona o državnom tužiocu, sudskom savjetu, Ustavnom sudu, Krivičnog i Zakona o krivičnom postupku, na osnovu izmjene i dopune Ustava i u cilju ostvarivanju pune reforme pravosudnih organa, rezolucija predviđa i da Skupština usvoji izmjene i dopune Ustava i Zakona o državnim simbolima i danu državnosti Crne Gore, u cilju postizanja opšteg konsenzusa o državnim simbolima.

Predviđeno je da Skupština zahtijeva od Vlade da joj do kraja proljećnog zasjedanja dostavi na usvajanje strategiju Crne Gore za pristupanje EU sa Akcionim planom za ovu godinu, kao i da inovira Komunikacionu strategiju za informisanje javnosti o EU.

Portal Analitika