Kultura

Bobičić, Krištofić i Skočajić najbolji autori projekta "Criticize This!"

2101criticizethisNađa Bobičić iz Podgorice, Bojan Krištofić iz Zagreba i Nikola Skočajić iz Beograda najbolji su mladi kritičari umjetnosti, nagrađeni proteklog vikenda u okviru regionalnog projekta „Criticize This!“.

Bobičić, Krištofić i Skočajić najbolji autori projekta "Criticize This!"
Portal AnalitikaIzvor

Nagrade su uručene 19. januara u klubu Booksa u Zagrebu. Bobičić, svršena studentkinja Filološkog fakulteta u Beogradu, laureat je oblasti književnosti, Krištofić u oblasti vizuelnih umjetnosti i Skočajić za izvođačke umjetnosti. Nagrada podrazumijeva jednogodišnju saradnju s portalima organizacija koje su realizovale projekat „Criticize This!“. Dobitnica nagrade u oblasti književnosti diplomirala je na Katedri za književnost i književnu teoriju, gdje trenutno pohađa magistarske studije književnosti. Na Institutu za filozofiju i društvenu teoriju u Beogradu završila je dvosemestralni kolegij na temu LGBT/kvir identiteta u organizaciji Centra za kvir studije. Bojan Krištofić diplomirao je dizajn na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Stalni je saradnik portala dizajn.hr Hrvatskog dizajnerskog društva i časopisa Zarez. Dobitnik je nagrade za dizajn plakata međunarodne manifestacije World Industrial Design Day 2010. godine. Nikola Skočajić student je dramaturgije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, te japanskog jezika na Filološkom fakultetu u Beogradu. Pisao je i objavljivao pozorišne kritike u studentskim časopisima u Beogradu i Prištini, i učestvovao u programu Art Critics Europe u Amsterdamu.

Osim nagrađenih, u projektu „Criticize This!“ učestvovalo je još tridesetak mladih kritičara iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije, a svi su dobili diplome za učešće u tom jedinstvenom projektu. Mlada ekipa napisala je ukupno 260 kritika, od kojih je 60 odabranih objavljeno proteklih godinu dana u nedeljniku Novosti (Hrvatska) i dnevnicima Danas (Srbija) i Pobjeda (Crna Gora). Projekat „Criticize This!“ realizovali su Plima (plima.org) iz Ulcinja, Kulturtreger (booksa.hr) i Kurziv (kulturpunkt.hr) iz Zagreba, i Beton (elektorbeton.net) i SEEcult.org (seecult.org) iz Beograda.

Portal Analitika