Abiznis

Monstat: Inflacija 5,1 odsto

21monstatlogookMjesečna deflacija u decembru, mjerena indeksom potrošačkih cijena, iznosila je -0,3 odsto, dok je godišnja inflacija iznosila 5,1 procenata, saopšteno je iz Monstata.

Monstat: Inflacija 5,1 odsto
Portal AnalitikaIzvor

Najveći uticaj na pojeftinjenje od 0,3 odsto u odnosu na novembar imali su pad cijena goriva i maziva; obuće i odjeće; voća i povrća, kao i usluga prevoza.

“Posmatrano po glavnim grupama, mjesečni pad cijena zabilježen je u grupama odjeća i obuća 1,7 odsto, prevoz 1,7 odsto, pokućstvo i rutinsko održavanje stana 0,7 odsto; rekreacija i kultura 0,4 odsto; hrana i bezalkoholna pića 0,2 odsto i hoteli i restorani 0,1 odsto. Rast cijena zabilježen je u grupama stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva 0,6 odsto; zdravlje 0,2 odsto i komunikacije 0,1 odsto- precizirano je u saopštenju.

Pozitivne godišnje stope inflacije u decembru zabilježene su u grupama stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva 11,6 procenata; alkoholna pića i duvan 10,7 odsto; hrana i bezalkoholna pića 6,9 odsto; odjeća i obuća 3,9 odsto; komunikacije 3,3 odsto, rekreacija i kultura 3,2 odsto; hoteli i restorani dva odsto, zdravlje 0,7 odsto i prevoz 0,5 odsto.

“Negativne godišnje stope inflacije zabilježene su u grupama ostali proizvodi i usluge 2,6 odsto i pokućstvo i rutinsko održavanje stana 1,5 odsto- zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika