Region

Blic: Šarić oprao 1,7 milijardi eura preko 600 firmi iz Srbije

oksaricTužilaštvo za organizovani kriminal i srpska policija posljednje tri godine vode najznačajniju akciju na razotkrivanju pranja novca u Evropi.

Blic: Šarić oprao 1,7 milijardi eura preko 600 firmi iz Srbije
Portal AnalitikaIzvor

Kako Blic ekskluzivno saznaje, radi se o impozantnoj cifri od milijardu i sedamsto miliona eura, koje je, kako se sumnja, Šarić uložio u srpsku privredu. Šarić je, kako policija sumnja, novac oprao dajući kredite koje je u Srbiji uzelo čak 600 firmi.

U tu istragu, najveću koju je ikada vodilo Tužilaštvo za organizovani kriminal, uključeni su i specijalni policijski timovi iz Austrije i Holandije, dodaje Blic. A podaci do kojih je do sada policija došla pokazuju da su ti krediti uzimani u periodu kada je Šarić posjedovao ogromnu količinu bogatstva, odnosno u periodu od 2006. do akcije "Balkanski ratnik" 2009.

Najznačajnije saznanje do kog se došlo, a zbog kog su u istragu uključeni i Austrijanci i Holanđani, je to što su u pranje novca uključena dva investiciona fonda u Amsterdamu.

Prema saznanjima Blica, manja suma novca- oko 200 miliona eura, oprana je preko investicionog fonda banke "Hipo Alpe Adria Internacional AG" iz Klagenfurta, dok je više od milijardu i po oprano preko fonda “Ri Istern Jurop Fajnens BV”, čiji je osnivač “Rajfajzen Internešenel Benk Holding AG” iz Beča.

Blic podsjeća da je Hipo Alpe Adria Banka došla u centar evropske javnosti nakon što je 2009. otkrivena velika korupcionaška afera oko upliva sumnjivog novca u tu banku. Takođe, zbog te afere uhapšen je i prvi čovjek Hipo banke Volfgang Kutlerer.

U tom periodu investicioni fond te, ali i “Rajfajzen Internešenel Benk Holding AG” bili su i tekako popularni među srpskim poslovnim krugovima. Tako, nastavlja dalje Blic, gotovo da nije bilo poznate firme koja nije bila u poslovnim odnosima sa ta dva fonda, a transakcije se kreću od tri miliona eura pa sve do 100 miliona.

Prema saznanjima Blica, policija je od ovih fondova i načina na koji je pran novac došla praćenjem tokova novca i istragom protiv Šarićevih saradnika, čiji je posao bio finansijski konsalting.

Tako se došlo o imena tri osobe, koje bi mogle biti ključni svjedoci o pranju Šarićevog novca. A te tri osobe su, prema saznanjima Blica, Darko Tošić iz Pljevalja, Dejan Dragojević iz Šapca i Ilija Tomašević iz Pančeva.

Tomašević je bio glavni menadžer kompanije “TMF menadžment BV” u Holandiji , a koja je bila zastupnik spornog investicionog fonda "Ri Istern Juropian Fajnens BV”, u kojoj je pak radio Darko Tošić, koji je učestvovao u švercu Šarićevog kokaina zbog čega je i za njim raspisana potjernica.

Dejan Dragojević, prema informacijama sa sajta Hipo Alpe Aria Banke, ima dve funkcije, jednu u Holandiji a drugu u Beogradu. Njegova funkcija je navedena kao direktor "Hipo Alpe Aria Renta" u Beogradu, kao i direktor "ipo Grup Nederland Holding BV” čije je sjedište u Amsterdamu. Inače, radi se o ćerki firmi "Hipo Alpe Adria Internešenel AG”.

Interesantno je da su svi sporni fondovi kao i kompanije gore navedene smještene na istoj adresi u Holandiji. Takođe, osim direktora i zastupnika te firme nemaju ni jednog zaposlenog.

 

 

Portal Analitika