Politika

Zoran Vukčević kandidat za potpredsjednika PSSE

vukcevicPoslanik Demokratske partije socijalista Zoran Vukčević najozbiljniji je kandidat za potpredsjednika Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, saznaje Pobjeda. Glasanje o potpredsjednicima biće upriličeno danas, prvog dana zimskog zasijedanja Parlamentarne skupštine SE.
Zoran Vukčević kandidat za potpredsjednika PSSE
Portal AnalitikaIzvor

Ukoliko Vukčević bude izabran na tu dužnost, to će biti prvi put da neko iz Crne Gore bude izabran na tako visoku dužnost u međunarodnim organizacijama i evropskim tijelima, što bi bila još jedna potvrda uvažavanja naše zemlje u međunarodnoj zajednici.

Zimsko zasijedanje PSSE trajaće do 25. januara, a govoriće se o situaciji na Kosovu, stanju medijskih sloboda u Evropi, humanitarnoj situaciji u konfliktom i ratom zahvaćenim oblastima Gruzije i Rusije… navedeno je na sajtu Skupštine Crne Gore, čija delegacija je već otputovala za Strazbur, gdje će učestvovati u radu Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope. Našu delegaciju predvodi njen predsjednik Zoran Vukčević.

Poslanicima će se, kako se navodi, obratiti gruzijski predsjednik Mihail Sakašvili, evropski komesar za proširenje i politiku susjedstva Štefan File, kao i ministar pravde Italije Paola Severino.

Na zimskom zasijedanju biće biran i predsjednik PSSE.

Generalni sekretar Savjeta Evrope Torbjorn Jagland takođe će se obratiti prisutnima, kao i ministar inostranih poslova Andore Gilbert Saboia Sunie.

Parlamentarna skupština je jedno od dva glavna tijela ustanovljena Statutom Savjeta Evrope i odslikava glavne političke tokove u državama članicama. Parlamentarna skupština SE je prva evropska skupština u istoriji našeg kontinenta. Sastavljena je od delegacija iz 47 nacionalnih parlamenata i predstavlja organizaciju sa najširom bazom u Evropi.

Portal Analitika