Region

Ohrid u Ginisovoj knjizi rekorda sa 3,3 tone riblje corbe

ohridicokOhrid je danas uvršten u Ginisovu knjigu rekorda sa 3,3 tone riblje corbe, pripremljene u okviru manifestacije povodom obilježavanja Bogojavljanja i Sabora Svetog Jovana Krstitelja, prenijeli su mediji u regionu.

Ohrid u Ginisovoj knjizi rekorda sa 3,3 tone riblje corbe
Portal AnalitikaIzvor

 

Profesori i ucenici Srednje ugostiteljske škole "Vanco Pitošeski" za pripremu corbe utrošili su 500 kilograma lososa, 200 kilograma oslica i 150 kilograma kalifornijske pastrmke, kao i 140 kilograma šargarepe, 50 kilograma celera, 20 kilograma paškanata, 110 kilograma ulja, 100 kilograma brašna, 200 veza peršuna i 20 kilograma zacina i soli.

Za kuvanje 11.000 porcija riblje corbe potrošena su cetiri metra kubna drva. Da bi sve bilo u skladu sa insturkcijama Ginisa dogadaj je snimljen, a zatim su svi podaci o ribljoj corbi stavljeni na papir, koji je ovjeren kod notara. Profesor kuvanja u Srednjoj ugostiteljskoj školi Blaže Jordanovski kaže da su pripreme pocele još prije mjesec dana, a da je samo spremanje pocelo u petak, cišcenjem ribe i povrca.

On je za narednu godinu najavio novi Ginisov rekord. Dosadašnji rekord iznosio je 3.024 litara riblje corbe. Bivši ambasador EU u Skoplju Ervan Fuere, koji je po završetku mandata obecao da ce uvijek dolaziti na Dan ribara i kupati se u Ohridskom jezeru, i danas je ispunio zavjet.

"Ovo je divna tradicija. Treba odati priznanje organizatorima za sve što cine da manifestacija iz godine u godinu bude bolja", naglasio je Fuere. Proslava Bogojavljanja – Vodica i polaganja krsta u Ohridsko jezero ima dugu tradiciju. Posljednjih godina proslava ovog praznika znatno je obogacena razlicitim sadržajima, pa na Ohrid dolazi sve više gostiju.

 

 

Portal Analitika