Društvo

Cinjenice koje nijeste znali o ljubljenju

ljubljenjeokPoljubac je jedan od najljepših nacina da izrazite svoju ljubav prema nekome. Postoji mnogo vrsta poljubaca i nacina na koji nekoga ljubite. Evo nekih cinjenica koje nijeste znali o ljubljenju od kojih zastaje dah.

Cinjenice koje nijeste znali o ljubljenju
Portal AnalitikaIzvor

1. Ljubljenje je dobro za zdravlje

Ljubljenje poboljšava izgled vaše kože, pomaže cirkulaciji, sprjecava kvarenje zuba, pa cak i lijeci od glavobolje. Sada znate da ukoliko vas boli glava, a vašem partneru je do maženja nemojte posezati za bocicom analgetika, vec se prepustite nježnim poljubcima.

2. Poljubac je jaci od opijata

Endorfin koji se luci prilikom ljubljenja je 200 puta jaci od efekta morfijuma iz narkotika. Otuda i "onaj" osjecaj vrtoglavice i bestežinskog stanja poslije dužeg ljubljenja. Ko bi rekao da je najbolja droga koju možete da zamislite legalna i da sjedi tu pored vas!

3. Ljubljenje je dobra vježba

Dok se kod obicnog poljupca aktiviraju samo dvije grupe mišica, pravi francuski poljubac aktivira cak 34 grupe mišica odnosno skoro sve mišice vašeg lica. Tome u prilog govori da sa jednim kratakim, ali romanticanim poljupcem možete sagorjeti par kalorija, dok jedan strastveni francuski poljubac sagori cak 5 kalorija. Ukoliko se ljubite tako cio minut sagorecete nevjerovatnih 26 kalorija. Ali ukoliko se ljubite cio sat, sagorjecete nevjerovatnih 1,560 kalorija! Taj dan možete slobodno izbjeci odlazak na trening.

4. Istina o eskimskim poljupcima

Prema rijecima jednog Eskima, netacno je da Eskimi umjesto poljubaca trljaju noseve. To je izmišljena prica, a Holivud je samo pospješio da se mit o tome raširi. Istina je da se oni ljube kao i svi drugi. A trljanje noseva ovaj Eskim preporucuje da sacuvamo za naše ljubimce.

5. Ljubljenje je izvor zaraza

Da li ste znali da se samo sa jednim poljupcem prenosi 278 vrsta bakterija, a dug poljubac vas može zaraziti sa 10 hiljada bakterija. Zato je neophodno da imate povjerenja u osobu koju ljubite.

6. Neke bolesti se mogu prenijeti poljupcem

Sigurno ste culi za mononukleozu, poznatiju još kao i bolest poljupca. No i herpes se može preneti poljupcem, ali i mnogo ozbiljnije bolesti poput virusa HIV-a, ukoliko oboje imaju rane u ustima izazvane bolestima desni. Ovaj primjer je malo ekstreman, ali to pokazuje da uvjek treba znati koga i zašto ljubimo!

7. Ljubljenje je zabranjeno u nekim zemljama

U 16. vijeku u Napulju, javno ljubljenje je bilo zabranjeno i kažnjavano je smrcu. U nekim americkim gradovima zabrana još uvjek važi, naravo uz ne tako strogu kaznu. U Ceder Rapidsu, država Ajova, i u Hartfordu, Konektikat, žene ne smiju da ljube svoje muževe nedjeljom!

(b92.net)

 

 

Portal Analitika