Svijet

Obama položio zakletvu u Bijeloj kuci

obamazakletvaokAmericki predsjednik Barak Obama danas je položio zakletvu na privatnoj ceremoniji u Bijeloj kuci.Obama je položio zakletvu pred predsjednikom Vrhovnog suda Džonom Robertsom u Bijeloj kuci, javile su svjetske agencije.

Obama položio zakletvu u Bijeloj kuci
Portal AnalitikaIzvor

Ovom dijelu ceremonije prisustvovali su samo "prva dama" Mišel Obama, njihove kcerke Saša i Malia, i novinari.

Obama ce sjutra na javno svecanosti na Kapitolu položiti zakletvu i održati inauguracioni govor, cime ce zvanicno poceti njegov drugi i posljednji mandat na celu Sjedinjenih Americkih Država.

Milioni ljudi širom svijeta pratice sutra Obamin drugi inauguracioni govor, a u Vašingtonu ce se, kako se ocekuje, okupiti oko 800.000 ljudi, što je znatno manje od 1,8 miliona, koliko je u americku prijestonicu privukla ceremonija njegove inauguracije 2009. godine.

Prije njega potpredsjednik Džo Bajden je položio zakletvu oko osam sati jutros (14 sati po srednjeevropskom vremenu), pred sudijom Vrhovnog suda Sonjom Sotomajor u svojoj zvanicnoj rezidenciji.

Americki predsjednici zakletvu polažu 20. januara. Datum i vrijeme su odredeni zakonom, a ako je u pitanju nedjelja, onda zakletvu polažu na privatnoj ceremoniji, da bi sjutradan to uradili i javno.

Poslije obracanja gradanima, Obama ce, kao što je tradicija, krenuti Avenijom Pensilvanija do Bijele kuce.

Ponedjeljak se proslavlja i kao Dan Martina Lutera Kinga, borca za gradanska prava koji je ubijen u atentatu 1968. godine, a Obama ce a javnu zakletvu položi s rukom na biblijama koje su pripadale Martinu Luteru Kingu i bivšem predsjedniku Abrahamu Linkolnu.

Obama je danas, prije polaganja zakletve, s porodicom prisustvovao crkvenim službama, a prethodno je s Bajdenom položio vijenac na vojno Nacionalno groblje Arlington.

Na pocetku inauguracionih ceremonija za drugi mandat, Obama je juce pomagao u sredivanju jedne osnovne škole u Vašingtonu, gdje je sa suprugom Mišel i cerkama Malijom i Sašom, u društvu stotina dobrovoljaca farbao police za knjige.

Amerikanci svog predsjednika sve više vide kao jakog lidera, koji se zauzima za svoja uvjerenja i koji je sposoban da omoguci da stvari budu ucinjene, prema rezultatima istraživanja Centra za istraživanje "Pew".

Njegov rad pozitivno je ocijenilo 52 odsto ispitanih, što je jedan od najboljih rezultata od ranog perioda njegovog predsjedništva.

Pozitivno mišljenje o njegovoj licnosti izrazilo je 59 odsto anketiranih, bolje nego u vrijeme izborne kampanje prošle godine, kada je njegova popularnost opala na 50 odsto.

Tokom Obaminog prvog mandata dominantne su bile ekonomske teme i pitanja zdravstvene zaštite, što se ocekuje i u naredne cetiri godine, ali bi neka kriticna medunarodna pitanja, kao što je odluka o eventualnom napadu na iranska nuklearna postrojenja, mogla da obilježe drugi mandat, ocjenjuje agencija Asošiejted pres.

Što se tice medunarodne politike, Obama ce morati da rješava i pitanja gradanskog rata u Siriji, izraelsko-palestinskog sukoba, odnosa sa Rusijom i niz pomorskih sporova u Aziji.

Kod kuce ce se suocavati sa cvrstom opozicijom republikanaca, posebno u vezi sa smanjivanjem budžetskih izdataka i porezima, ali i kada su u pitanju nove mjere koje je Obama najavio u cilju vece kontrole oružja.

Novi zakoni o imigrantima takode bi mogli da budu medu prioritetima Obaminog drugog mandata.

(foto: blic.rs)

 

 

Portal Analitika