Zanimljivosti

Jabuka i šargarepa regulišu pritisak

sargarepa20Svi koji imaju povišen krvni pritisak uz redovno uzimanje propisane terapije moraju da koriguju nacin ishrane, ali i da odvoje vrijeme za fizicku aktivnost.

Jabuka i šargarepa regulišu pritisak
Portal AnalitikaIzvor

Kako gojaznost i povecani unos kuhinjske soli najcešce doprinose nastanku ove bolesti, prvi korak koji bi oboljeli od hipertenzije trebalo da naprave jeste da regulišu tjelesnu masu. Recimo, gubitak na tjelesnoj masi od 10 kg dovodi do snižavanja sistolnog pritiska za 15-25, a dijastolnog za 10-15 milimetara živinog stuba.

U svakodnevnoj ishrani treba koristiti od tri do pet grama soli, odnosno maksimalno jednu malu kašicicu, a najbolje bi bilo da se za pripremanje hrane koristi kalijumova so. Mnogi smatraju da je morska so zdravija od obicne kuhinjske soli. Medutim, obje vrste imaju natrijum i hlor u istoj razmjeri, pa je i efekat na zdravlje identican.

- Prevelika doza natrijuma u njima utice na porast krvnog pritiska i pravi kardiovaskularne probleme - kaže dr Danijela Ristic Medic iz Centra izuzetnih vrijednosti za istraživanje ishrane i metabolizma pri Institutu za Medicinska istraživanja u Beogradu, prenose Novosti.

- Smanjenje unosa soli na najviše pet grama dnevno može da se postigne pravilnim izborom namirnica, citanjem deklaracija na namirnicama i izbjegavanjem dosoljavanja hrane kod pripreme i konzumiranja. Treba voditi racuna o tome da se znatne kolicine soli nalaze u suvom biljnom zacinu, zatim u mesnim konzervama, suvomesnatim proizvodima, a u manjim kolicinama i u mlijeku i mljecnim proizvodima.

Osim toga, neophodno je da se smanji i kolicina hrane, i da se dnevno uzima pet manjih obroka, a takode i da se iz ishrane potpuno izbaci masna i industrijski preradena hrana koja zbog upotrebe aditiva i konzervansa sadrži vece kolicine natrijuma. Preporuka strucnjaka je i da se u cilju snižavanja krvnog pritiska jede što više povrca, voca i namirnica bogatih dijetalnim vlaknima.

- Najkorisnije povrce svakako su pasulj, grašak, kuvani krompir, kelj, prokelj, svjež kupus, brokoli, krastavac, celer, paradajz, bijeli, crni i crveni luk - objašnjava Ristic.

- Za zacinjavanje salate preporucuje se limunov sok ili jabukovo sirce i zacinsko bilje. Dvije neoljuštene jabuke i dve šargarepe dnevno pomoci ce da se reguliše krvni pritisak. Ishranu treba obogatiti i sušenim i svježim šljivama, borovnicama, mandarinama, grejpfrutom. Korisno je da se jedu i banane, bundeva, kajsija, breskve, badem i kesten. Namirnice bogate magnezijumom, poput zelenog lisnatog povrca, integralnih žitarica i koštunjavog voca, izuzev lješnika i kokosovog oraha, snižavaju krvni pritisak, štite od moždanog udara i srcanih aritmija.

Oboljelim od hipertenzije preporucuje se i uzimanje mljecnih proizvoda sa niskim procentom masti (jogurti, neslani posni sir) kako bi se obezbijedio adekvatan unos kalcijuma. Upotreba punomasnog mlijeka, ekstra kisjelog mlijeka, pavlake, kajmaka, putera, topljenih i punomasnih sireva, tvrdih margarina, kao i majoneza, preliva za salatu i senfa, nije dozvoljena. Neizostavni izvor kalcijuma jesu i prokelj i svjež kupus.

- Kada je rijec o mesu, treba jesti manje kolicine pileceg, cureceg, teleceg i juneceg mesa, ocišcenog od kožice i vidljivih masnoca, a preporucuje se da se bar dva-tri puta nedjeljno jede plava morska riba - naglašava dr Ristic Medic. - Treba izbjegavati iznutrice, paštete, svinjska i sva masna mesa. Dobra zamjena za meso su pasulj, grašak, socivo i soja.

Svu hranu treba pripremati bez masnoce, na vodi, a pri kraju kuvanja može da se doda supena kašika hladno cijedenog nerafinisanog ulja - maslinovog, sojinog, suncokretovog, kukuruznog ili bundevinog ulja. Jela se ne zapržavaju. Prženje ili pecenje na masnoci je vrlo štetno, a isto ulje ne bi trebalo da koristite više puta. Treba izbjegavati i prženi krompir, slano konzervisano povrce, slane maslinke, koncentrate supa u kesicama i više od dva žumanceta nedjeljno.

- Umjesto bijelog hljeba, tijesta sa puterom, lisnatog tijesta, cipsa i smokija, trebalo bi što više koristiti ovas i ovsene pahuljice (u jogurtu i corbama), jesti mekinje, nepecene neslane sjemenke (lan, susam, golica, suncokret - pazite na kolicinu), kuvanu pšenicu, heljdu, soju, crni hljeb i hljeb od integralnog brašna - preporucuje dr Ristic Medic. - Svi koji se pridržavaju navedenih preporuka za pravilnu ishranu, radi bolje kontrole krvnog pritiska, povoljne efekte na zdravlje mogu da ocekuju vec poslije nekoliko nedjelja.

Portal Analitika