Društvo

VUCINIC: Amfilohije zakasnio sa zahtjevom

3010vucinicApel mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija za obnovu crkve Svetog Petra Cetinjskog na Lovcenu zakasnio je 88 godina, ocijenjeno je iz Crnogorske pravoslavne crkve.

VUCINIC: Amfilohije zakasnio sa zahtjevom
Portal AnalitikaIzvor

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije zatražio je u petak da, povodom 200 godina od rodenja Petra Drugog Petrovica Njegoša, bude obnovljena crkva Svetog Petra Cetinjskog na Lovcenu.

“Apel preosvecenog Amfilohija da se obnovi crkva svetog Petra cetinjskog na Lovcenu, okasnio je 88 godina za jednog vladiku srpske crkve, jer je januara 1924. godine kralj Aleksandar Karadordevic srušio, a u tome je imao punu podršku i onovremenog Amfilohijevog prethodnika na stolici cetinjske filijale i cijele Srpske crkve”, kazao je potpredsjednik Savjeta Mitropolije CPS Stevo Vucinic, objavljeno je na sajtu CPC.

On smatra da nisu tacni navodi prema kojima je Njegoševu kapelu srušla austrougarska vojska, kralj Aleksandar obnovio, a konacno srušila komunisticka vlast.

»To nije tacno, ali je tacno da se u simbolickoj ravni, na vrhu Lovcena, pa i Rumije sukobljavaju i sukobljavale su se crnogorska i velikosrpska ideja. Od razrešenja tih sukoba zavisi buducnost države, ili kao suverene, ili anektirane teritorije u korist Srbije«, naveo je Vucinic.

On je komentarišuci Amfilohijevu izjavu da je grijeh prema Njegošu i svetom Petru cetinjskom ukoliko se na dvijestotu godišnjicu Njegoševog rodenja kapela ne obnovi, rekao da je »grijeh na Aleksandrovoj duši“.

„Umjesto da ju je svojevremeno obnovio, naložio je da se do temelja poruši, i 12 metara istocnije sagradi kapela dinastije Karadordevica“, rekao je Vucinic.

On je podsjetio da je Njegoš 1845. godine podigao crkvu na Lovcenu, koju je posvetio svome stricu Petru Prvom, kojeg je 1834. godine proglasio za sveca.

„Knjaz Danilo je Njegoševe kosti sahranio u lovcenskoj kapeli septembra 1855 godine. Prilikom konacnog austrougarskog proboja Lovcenskog fronta, krajem 1915 godine, jedna topovska granata je probila rupu na južnoj strani kapele. Osim te rupe nije bilo nikakvih drugih oštecenja, a ni vladicin grob nije stradao“, navodi Vucinic.

Prema njegovim rijecima, u Beogradu je januara 1924. godine donijeta odluka da se sruši Njegoševa kapela i u blizini sagradi nova.

“U junu i septembru 1925. godine trajali su radovi na kapeli Aleksandra Karadordevica. Koštali su 520,24 hiljade dinara, a gradnju je finansirala Vlada. Ispod bareljefa bilo je napisano da je kapela podignuta u slavu prestolonasljednika Petra, a da u kapeli pocivaju kosti Aleksandrovog pretka“, kazao je Vucinic.

On je dodao da je Vlada Kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca donijela odluku da se septembra 1925. godine izvrši svecani prenos kostiju u novu kapelu, što je i ucinjeno.

„Dakle, Crnogorci nikad nebi srušili i nijesu ni srušili Njegoševu nego Aleksandrovu kapelu. Srušili su simbol velikosrpske okupacije, ujedno, i nacionalnu uvredu i sramotu koju Amfilohije, za tudi racun i interes, priželjkuje da ponovo obnovi na vrhu Lovcena“, zakljucio je Vucinic.

Portal Analitika