Politika

MEDOJEVIC: Obezbijediti eliminaciju politickog uticaja u pravosudu

Okmedo-slajdCrnogorsko pravosude zaslužuje kadrovski diskontinuitet, a izbor novog predsjednika Vrhovnog suda i novog Vrhovnog državnog tužioca, dvotrecinskom vecinom u parlamentu nužan je preduslov uspješne implementacije reformi, smatraju u Demokratskom frontu (DF), prenosi Mina.

MEDOJEVIC: Obezbijediti eliminaciju politickog uticaja u pravosudu
Portal AnalitikaIzvor

Funkcioner DF Nebojša Medojevic rekao je da ce taj savez predložiti ustavne izmjene u oblasti pravosuda koje, kako je kazao, treba da obezbijede kadrovski diskontinuitet, eliminaciju politickog uticaja vladajuce vecine i reforme u tom sistemu.

Prema Ustavu, Sudski savjet ima predsjednika, koji je predsjednik Vrhovnog suda i devet clanova od kojih su cetiri sudije koje bira i razrješava Konferencija sudija, dva poslanika koje bira i razrješava Skupština iz reda parlamentarne vecine i opozicije, dva ugledna pravnika koje bira i razrješava predsjednik Crne Gore i ministar pravde.

U DF-u se zalažu za opšti reizbor sudija i tužilaca.

»Crnogorsko pravosude zaslužuje kadrovski diskontinuitet i DF cijeni da je izbor novog predsjednika Vrhovnog suda i novog vrhovnog državnog tužioca, dvotrecinskom vecinom u parlamnetu nužan preduslov uspješne implementacij reformi«, porucio je Medojevic.

Kako je kazao, taj politicki blok smatra da je za sada prioritet obezbijediti ustavne mehanizme potrebne za sprovodenje neophodnih reformi u pravosudu.

»Predlažemo da vecinu clanova Sudskog savjeta cine sudije koje ce predložiti opšta konferencija sudija, a da ostatak clanova budu nezavisni strucnjaci«, rekao je Medojevic.

U DF-u predlažu model u kojem ce, kako je rekao Medojevic, sve clanove Sudskog savjeta birati Skupština kvalifikovanom dvotrecinskom vecinom.

»Cijenimo da u Sudskom savjetu ne treba da bude nijedna politicka licnost vec iskljucivo nezavisni pravni strucnjaci, po mogucnosti sa iskustvom u pravosudu«, kazao je Medojevic.

On je rekao da šest clanova Sudskog savjeta moraju biti sudije sa stalnom sudijskom funkcijom na predlog Opšte konferencije sudija.

Prema njegovim rijecima, kandidate za ostalih pet clanova Sudskog savjeta predlažu Advokatska komora, Pravni fakultet, nevladine organizacije s najmanje dvogodišnjim iskustvom u oblastima zaštite ljudskih prava, unaprjedenja demokratije, vladavine prava i borbe protiv korupcije.

»Sudski savjet ima 11 clanova koje iz redova sudija, advokata, univerzitetskih profesora i drugih istaknutih pravnika bira Skupština dvotrecinskom vecinom na osnovu kriterijuma i u postupku odredenom zakonom«, kazao je Medojevic.

Prema predlogu DF-a, za clana sudskog Savjeta može se samo kandidovatiu pravnik koji ispunjava zakonom predvidene uslove.

»Clanovi Savjeta se biraju na cetiri gidine i ne mogu biti ponovo birani. Protiv odluke Savjeta o izboru kandidata na funkciju sudije, može se pokrenuti upravni spor«, predlažu u DF-u.

Kako je naveo, Front je privržen minimumu principa koje treba da ukljuci u Ustav Crne Gore u pogledu obezbjedivanja dodatnih ustavnih garancija nezavisnosti i efikasnosti pravosuda.

»U potpunosti smo saglasni da se mora izbjeci bilo kakva uloga politickih institucija u donošenju odluka u imenovanju i razrješenju sudija«, rekao je Medojevic.

On je ocijenio da crnogorsko pravosude, kakvo je danas, ne može da odgovori na sve vece zahtjeve domace i medunarodne javnosti u uspostavljanju vladavine prava i efikasne borbe protiv korupcije i organizoivanog kriminala.

»DF je uvjeren da bi ustavno rješenje koje predlaže parlamentarna vecina samo dodatno ojacalo postojece loše stanje u pravosudu i na duže onemogucilo nužne reforme«, porucio je Medojevic.

U DF-u se zalažu i za nezastarijevanje krivicnih djela u oblasti organizovanog kriminala i korupcije.

Portal Analitika