Politika

HRA: Preporuke za izmjene Ustava

teaAkcija za ljudska prava (HRA) proslijedila je predsjedniku parlamenta, Ranku Krivokapicu i clanovima Ustavnog odbora preporuke za ustavne izmjene kako bi se, naveli su, što prije najviši pravni akt uskladio s medunarodnim standardima i obezbijedila nezavisnost i nepristrasnost pravosuda.

HRA: Preporuke za izmjene Ustava
Portal AnalitikaIzvor

Prema rijecima izvršnog direktora HRA, Tee Gorjanc Prelevic, ta nevladina organizacija podržava predlog opozicionih partija da se Ustavom propiše da ne zastarijevaju krivicna djela korupcije ali da ta tema ne može biti predmet ustavnih promjena, vec Krivicnog zakonika.

Kako je navela, u cilju uspostavljanja Sudskog savjeta kao strucnog, nezavisnog i nepristrasnog tijela, HRA smatra da ministar pravde i poslanici ne treba da budu clanovi Sudskog savjeta.

„Clanovi treba da budu politicki neangažovani pravnici, podjednako sudije i predstavnici gradanskog društva. Predstavnike gradanskog društva birala bi Skupština, Advokatska komora, a kandidovali univerziteti i udruženja gradana po postupku i kriterijumima propisanim zakonom“, obrazložila je Gorjanc Prelevic.

HRA se, kako je kazala, posebno zalaže za ucešce nevladinih organizacija s iskustvom u zalaganju za vladavinu prava i ljudska prava u postupku predlaganja ili imenovanja clanova sudskog i tužilackog savjeta van reda nosilaca pravosudnih funkcija, što je u skladu i sa preporukom Venecijanske komisije.

Gorjanc Prelevic pozdravlja predlog da predsjednika Vrhovnog suda Crne Gore bira i razrješava Sudski savjet dvotrecinskom vecinom, u interesu oslobadanja pravosuda od politickog uticaja.

Takode pozdravljamo i predlog za koji smo se zalagali da se predsjednik Sudskog savjeta bira izmedu clanova koji nijesu sudije, cime se umanjuje rizik od autokratskog upravljanja sudstvom i uvažava preporuka Venecijanske komisije da se na taj nacin obezbijedi neophodna povezanost izmedu pravosuda i društva“, porucila je ona.

Ona je ukazala da je za nezavisnost Savjeta kljucno ko ce biti njegovi clanovi van reda sudija i da je neophodno obezbijediti da to budu nezavisni strucnjaci, koji nisu politicki angažovani.

HRA, prema rijecima Gorjanc Prelevic, predlaže usvajanje rješenja da sudije Ustavnog suda bira Skupština dvotrecinskom vecinom, kako je predloženo i u posljednjem mišljenju Venecijanske komisije, da bi se obezbijedila nezavisnost ovog suda od politicke vlasti.

„Predlažemo da Sudski savjet sam bira troje sudija Ustavnog suda, dok bi još po troje sudija Ustavnog suda Skupštini predlagali predsjednik države i nadležni skupštinski odbor“, navela je Gorjanc Prelevic.

HRA smatra da bi trebalo propisati da clanove Tužilackog savjeta - pravne strucnjake ili ugledne pravnike bira i razrješava Skupština i to po principu jednog parlamentarna vecina, a jednog opozicija, sa liste kandidata koje predloži civilno društvo.

„Ovakav sastav bio bi u skladu sa preporukama Venecijanske komisije i obezbijedio bi kvalitet i integritet kandidata“, porucila je Gorjanc Prelevic.

Ona smatra da je, kako bi se u potpunosti obezbijedile garancije protiv politickog uticaja na sudstvo i tužilaštvo, neophodno paralelno sa izmjenama Ustava izmijeniti i Zakon o sudskom savjetu, Zakon o sudovima i Zakon o državnom tužilaštvu. (Mina)

 

 

Portal Analitika